Επτά βασικούς στόχους για το νέο έτος περιέγραψε σήμερα Πέμπτη (2/1 /2020), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον χαιρετισμό του για την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής:

  1. Επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
  2. Αναδιανομή του εισοδήματος και προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
  3. Βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω κυρίως της ακόμη μεγαλύτερης – σε σχέση με τα προβλεπόμενα – μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.
  4. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  5. Βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
  6. Προώθηση της διαδικασίας αλλαγής δημοσιονομικών στόχων.
  7. Ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στοχεύοντας στην εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, διότι υφίστανται αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι παραμονεύουν. «Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε μακριά από αυταπάτες, λαϊκισμούς και ελιτισμούς».

«Όχι» στον εφησυχασμό

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, «οφείλουμε να κινηθούμε πιο συστηματικά, πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα, ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας μας. Ισχυροποίηση αναγκαία για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων και κινδύνων. Χρειάζεται από όλους εθνική ενότητα και ομοψυχία. Απαιτείται συνεκτικό σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, ώστε να εκπληρώσουμε το χρέος μας έναντι της πατρίδας, της ιστορίας της και της προοπτικής της».