Οι παραδόσεις και τα έθιμα γύρω από τα Χριστούγεννα δεν έχασαν στην Αυστρία τίποτε από τη λάμψη τους, και η 24η Δεκεμβρίου, η παραμονή των Χριστουγέννων, θεωρείται από τη μεγάλη πλειονότητα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της η «ιερότερη» αλλά και η πλέον «παραδοσιακή» ημέρα της χρονιάς.

Ωστόσο, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης εμπορευματοποίησης τέτοιων επετείων, ένας στους τρεις Αυστριακούς εκτιμά σήμερα ότι η «Άγια Νύχτα» έχει χάσει την αυθεντικότητα και τη λαμπρότητά της.

Γιορταστική ατμόσφαιρα για τα Χριστούγεννα υπάρχει στην Αυστρία απ’ άκρου εις άκρον ήδη εβδομάδες νωρίτερα με τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, πολλές από τις οποίες εγκαινιάζονται και λειτουργούν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Βιέννη θεωρείται πρωτεύουσα των Χριστουγέννων στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην πλατεία του δημαρχείου της.

Αυτές οι αγορές κυριαρχούνται από χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, χειροποίητα δώρα και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και από το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά, ενώ στις αυστριακές πόλεις και τα χωριά διοργανώνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα.

Στα σπίτια, από τις αρχές Δεκεμβρίου, για τις ημέρες προ των Χριστουγέννων, στολίζεται το παραδοσιακό στεφάνι από κλαδιά ελάτου με τέσσερα μεγάλα κεριά, τα οποία ανάβονται ένα για κάθε Κυριακή πριν από την παραμονή, ενώ σε αυτό το προχριστουγεννιάτικο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων («Αντβέντ») παρασκευάζονται και τα γλυκίσματα των Χριστουγέννων, από τα απλά μπισκοτάκια μέχρι τα διάφορα «κίπφερλ» ή τα «στόλεν».

Σε ποσοστό 90% οι Αυστριακοί γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων μπροστά στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο έχει στολιστεί μόλις μερικές ώρες νωρίτερα το μεσημέρι, ένα καθήκον που σε δύο από τα τρία σπίτια έχει αναλάβει η νοικοκυρά, με τη συμμετοχή των παιδιών να περιορίζεται τα τελευταία χρόνια.

Το 75% των Αυστριακών περνούν την «Άγια Νύχτα» σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα 22% είναι καλεσμένοι σε συγγενείς ή φίλους (περιβάλλον που κατά μέσον όρο περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα), αλλά ένα ποσοστό 4%, που αντιστοιχεί σε πάνω από 300.000 πρόσωπα, θα περάσουν τη βραδιά της παραμονής μόνοι τους.

Για την αγορά του (φυσικού) χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο είναι σχεδόν πάντα ένα από τα διάφορα είδη ελάτου που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα, οι Αυστριακοί φέρονται να έχουν ξοδέψει φέτος πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την αγορά δώρων έχουν ξοδευτεί μέσα στις προηγούμενες ημέρες πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με μέσο όρο σχεδόν 400 ευρώ ανά άτομο.

Για αργά το απόγευμα προς το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, την οικογένεια, με ή χωρίς φίλους και προσκεκλημένους, αναμένει το χριστουγεννιάτικο δείπνο, που συνήθως περιλαμβάνει ψάρι του γλυκού νερού (γριβάδι) ή ψητό λουκάνικο με βραστό ξινό λάχανο, όπως επίσης ψητή γαλοπούλα.

Ακολουθεί η ανταλλαγή των δώρων που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και που, σύμφωνα με την παράδοση, έχει φέρει το «Κρίστκιντλ», το ξανθό αγγελάκι που συμβολίζει το νεογέννητο Ιησού.

Τα τελευταία χρόνια αρκετή διάδοση στα δώρα έχουν ο χρυσός και το ασήμι, σε μορφή κλασικών κοσμημάτων, συλλεκτικών κερμάτων ή μεταλλίων, ακόμη και για παιδιά, με διάφορες απεικονίσεις.

Η ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα φέρεται να γίνεται μέσω μηνυμάτων SMS σε ποσοστό 33%, με τα περισσότερα από αυτά να στέλνονται το απόγευμα της παραμονής μεταξύ 17:00 και 18:00 τοπικής ώρας, ενώ ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων οι Αυστριακοί κάνουν δωρεές για τους αναξιοπαθείς συνανθρώπους τους, οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Από την Αυστρία προέρχεται και το διασημότερο στον κόσμο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, η «Άγια Νύχτα», που, έχοντας γιορτάσει πέρσι τα 200ά γενέθλιά του, έχει μεταφραστεί στο μεταξύ χρονικό διάστημα σε πάνω από 300 γλώσσες και διαλέκτους του κόσμου και τραγουδιέται σε όλες τις ηπείρους, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας.

Ήταν μέσα στο βαρύ χειμώνα των ετών 1816-1817 που στο χωριό Μαρίαπφαφ της επαρχίας Λουνγκάου του Σάλτσμπουργκ ο εκεί βοηθός εφημέριος Γιόζεφ Μορ εμπνεύστηκε και έγραψε το χριστουγεννιάτικο ποίημα.

Ένα χρόνο αργότερα, με τη μετάθεση του Γιόζεφ Μορ στο Όμπερντορφ, βόρεια της πόλης Σάλτσμπουργκ, ο εκεί δάσκαλος και μουσικός του εκκλησιαστικού οργάνου, ο Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ, συνέθεσε την παγκόσμια γνωστή μελωδία της «Άγιας Νύχτας», την οποία το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων αφουγκράζονται ίσως και δισεκατομμύρια άνθρωποι στα πέρατα του κόσμου.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)