Έπειτα από πολλή σκέψη, υπολογισμούς και προσθαφαιρέσεις αποφασίσατε πως έφτασε η ώρα να αγοράσετε την πρώτη σας κατοικία. Τώρα, το μόνο που σας μένει είναι να βρείτε και τον κατάλληλο χώρο. Ανάμεσα στις αμέτρητες αγγελίες πώλησης, ίσως η επιλογή σάς μοιάζει βουνό. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι ίσως νομίζετε.

Το νέο σας σπίτι θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να καλύπτει τις δικές σας, προσωπικές ανάγκες. Η αγορά της μόνιμης κατοικίας σας είναι μια πολύ σημαντική επιλογή, στην οποία δεν πρέπει να κάνετε εκπτώσεις καθώς θα σας ακολουθεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας.

Σε αυτό, έχετε και τη βοήθεια του προγράμματος Alpha Κατοικία, του στεγαστικού δανείου της Alpha Bank.

Τι πρέπει να κοιτάξετε πριν αγοράσετε τη μόνιμη κατοικία σας;

Το μέρος που σας ταιριάζει

Η κατάλληλη γειτονιά είναι εξίσου σημαντική με το κατάλληλο σπίτι. Αναζητάτε μια τοποθεσία η οποία θα πρέπει να ταιριάζει στο γούστο της οικογένειάς σας, να σας δίνει αίσθηση ασφάλειας, αλλά και να είναι βολική.

Σε περίπτωση που έχετε παιδιά, ίσως είναι προτιμότερο να αναζητήσετε κάτι που δεν θα τα αναγκάσει να αλλάξουν σχολείο, ενώ είναι σημαντικό η περιοχή να σας προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη δουλειά σας.

Ο κατάλληλος χώρος

Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Επιθυμείτε ο καθένας από εσάς να έχει τη δική του κρεβατοκάμαρα ή πιστεύετε πως τα παιδιά θα επωφεληθούν αν μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο; Προτιμάτε ένα μεγάλο σαλόνι ή ένα μεγάλο μπαλκόνι; Πόσα μπάνια χρειάζεστε για να μην δημιουργούνται… ουρές όταν ετοιμάζεστε το πρωί; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν κοιτάζετε τα υποψήφια σπίτια.

Η σωστή στιγμή

Σε πόσο καιρό θέλετε (ή πρέπει) να μετακομίσετε; Αν η απάντηση είναι «όσο πιο άμεσα γίνεται» ίσως πρέπει να βγάλετε από τη λίστα των πιθανών επιλογών τις κατοικίες που βρίσκονται ακόμη σε φάση κατασκευής, αλλά και εκείνες που θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν στο σπίτι των ονείρων σας μετά από μια ριζική ανακαίνιση.

Μια σταθερή επιλογή

Ζούμε σε μια έντονα σεισμογενή χώρα. Έτσι, μία από τις πρώτες μας κινήσεις όταν καταλήξουμε στις επικρατέστερες επιλογές, θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση ότι το κτήριο πληροί τις προϋποθέσεις στατικότητας. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια ενός πολιτικού μηχανικού.

Θέμα οπτικής γωνίας

Όπως έχετε σίγουρα ξανακούσει, τα σπίτια που οι κύριοι χώροι τους έχουν νότιο ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό είναι τα πλέον ευνοημένα. Εκτός από την ευχάριστη διάθεση που μας χαρίζει ένας φωτεινός – αλλά όχι εκτυφλωτικά φωτεινός – χώρος, μας γλιτώνει και από μελλοντικά έξοδα, καθώς απαιτεί λιγότερη ενέργεια για φως και θέρμανση.

Το ύψος των περιστάσεων

Όσο ψηλότερα είστε, τόσο πιο ευάερο και ευήλιο θα είναι το σπίτι σας, ενώ δεν αποκλείεται να έχετε και μια όμορφη θέα. Παράλληλα, ο θόρυβος του δρόμου θα φτάνει σε εσάς πολύ περιορισμένος.

Ωστόσο, σε περίπτωση που επιθυμείτε να ζήσετε σε ένα ρετιρέ, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι έχει την κατάλληλη θερμομόνωση ή υγρομόνωση. Από την άλλη πλευρά, ένα φαινομενικά «ταπεινό» ισόγειο διαμέρισμα, μπορεί να έχει πρόσβαση σε έναν υπέροχο κήπο για τα παιδιά.

Μια φορά δεν είναι αρκετή

Η αγορά κατοικίας είναι πάνω από όλα μια σημαντική επένδυση, επομένως απαιτεί να είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιλογή μας. Και προκειμένου να συμβεί αυτό, δεν αρκεί μια επίσκεψη σε κάθε υποψήφιο σπίτι. Επιλέγοντας να δείτε μια δεύτερη (ή και τρίτη) φορά τον χώρο, θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε αν δείχνει εξίσου φωτεινό και «ζεστό» το πρωί και το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εντοπίσετε εκ των προτέρων έναν ενοχλητικό γείτονα. Ακόμη και αν δεν έχετε τη δυνατότητα για πολλαπλές επισκέψεις στο ίδιο το σπίτι, είναι απαραίτητο να περπατήσετε στη γειτονιά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ίσως το βράδυ δεν είναι εξίσου φιλική όπως το απόγευμα.

Ο σωστός υπολογισμός του budget

Η αξία του ακινήτου δεν είναι η μόνη παράμετρος που θα κρίνει το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστείτε. Κατά πάσα πιθανότητα, ιδιαίτερα αν δεν αναζητάτε νεόδμητους χώρους, θα υπάρξει ανάγκη για ορισμένες μετατροπές προκειμένου το νέο σας σπίτι να ικανοποιήσει στ’ αλήθεια τις ανάγκες της οικογένειάς σας. Ταυτόχρονα, η αγορά σπιτιού «κρύβει» και επιπλέον έξοδα, όπως εκείνα του συμβολαιογράφου ή της αγοράς νέων επίπλων. Το στεγαστικό δάνειο Alpha Κατοικία σας προσφέρει αποκλειστικά προνόμια προκειμένου να αποκτήσετε την πρώτη σας κατοικία, καθώς σας επιτρέπει να διαμορφώσετε το στεγαστικό σας δάνειο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Εκτός αυτού, το Alpha Κατοικία, σας επιτρέπει να καλύψετε και τις υπόλοιπες ανάγκες της οικογένειάς σας, καθώς προσφέρει δωρεάν ασφάλιση για κάθε παιδί σας έως την ηλικία των 16 ετών μέσω του προγράμματος Alpha Υγεία για Όλους Classic, για όλη τη διάρκεια του δανείου, αλλά και επιβράβευση Bonus μέσω της παροχής κάρτας Χρυσή Alpha Bank Bonus Visa, με προνομιακή διπλάσια αναλογία συλλογής πόντων και δώρο καλωσορίσματος 20.000 Bonus πόντους.

Επιπλέον, με το Alpha Κατοικία μπορείτε να επιλέξετε οι ίδιοι το επιτόκιο που σας ταιριάζει και είτε να έχετε σταθερή δόση επιλέγοντας σταθερό επιτόκιο από 5 έως 30 έτη είτε να επωφεληθείτε από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς μέσω της επιλογής κυμαινόμενου επιτοκίου που συνδέεται με το Euribor τριών μηνών. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το ποσό της μηνιαίας δόσης που επιθυμείτε να πληρώνετε στην αρχή του δανείου, το οποίο μπορεί να είναι μειωμένο έως και 50% σε σχέση με την κανονική σας δόση.

Τέλος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το πρόγραμμα «Προσαρμόζω τη Δόση μου» των Alpha Δανείων Κατοικίας, που σας επιτρέπει να καθορίσετε ανά πάσα στιγμή τη δόση του στεγαστικού σας δανείου, αν το εισόδημά σας παρουσιάσει παροδικές μεταβολές. Έτσι, μπορείτε πάντα να είστε βέβαιοι για την ικανότητά σας να φανείτε συνεπείς.