Η NASΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου αποτυπώνονται οι αλλαγές στους παγετώνες στην Αλάσκα τα τελευταία 50 χρόνια, όπως φαίνονται από το διάστημα.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες που ξεκινούν από το 1972 και συνεχίζουν μέχρι το 2019 μαρτυρούν την επιτάχυνση της «υποχώρησης» των παγετώνων από το 2000, αλλά και τη δημιουργία «λιμνών» από το λιώσιμο των πάγων σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

«Τώρα έχουμε αυτό το μεγάλο και λεπτομερές αρχείο που μας επιτρέπει να δούμε τι συνέβη στην Αλάσκα », σχολιάζει ο Mark Fahnestock από το πανεπιστήμιο της Alaska Fairbanks, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα αυτή.

«Όταν παίζεις αυτές τις ταινίες, έχεις μία αίσθηση του πόσο δυναμικά είναι αυτά τα συστήματα και πόσο ασταθής είναι ο πάγος που ρέει», λέει.

Το νέο βίντεο της NASA απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι παγετώνες αντιδρούν στο λιώσιμο των πάγων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Από τη δεκαετία του ’80 και μετά, οι πάγοι λιώνουν όλο και πιο γρήγορα

Για παράδειγμα, ο παγετώνας Κολούμπια ήταν σχετικά σταθερός το 1972, αλλά ξεκινώντας στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το μέτωπό του άρχισε να υποχωρεί γρήγορα.

Συγκριτικά ο παγετώνας Χάμπαρντ – ο μεγαλύτερος στην Αλάσκα – έχει υποχωρήσει 5 χιλιόμετρα τα τελευταία 48 χρόνια.

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας στη Γροιλανδία: οι παγετώνες έχουν υποχωρήσει 5 χιλιόμετρα την περίοδο 1985 – 2018.

Κομμάτια πάγου από αυτούς τους παγετώνες καταλήγουν στους ωκεανούς με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό από το 2000.

Πιο συχνό είναι επίσης το φαινόμενο να δημιουργούνται λίμνες εν μέσω των των παγετώνων.

«Είδαμε πόσες τέτοιες λίμνες υπάρχουν ετησίως και παρατηρήσαμε μια αυξανόμενη τάση τα τελευταία 20 χρόνια: Μια αύξηση 27% στις λίμνες», δήλωσε ο James Lea του πανεπιστημίου του Liverpool στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε επίσης όλο και περισσότερες λίμνες σε υψηλότερα υψόμετρα – περιοχές που δεν περιμέναμε να δούμε τις λίμνες μέχρι το 2050 ή το 2060».