Την ανησυχία και τον προβληματισμό του εκφράζει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών «για την απήχηση και την ορατότητα που λαμβάνουν στο δημόσιο χώρο» ξενοφοβικές συμπεριφορές, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, που προπηλάκιζε και έβριζε πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με ανοιχτή επιστολή την οποία υπογράφουν δεκαέξι ΜΚΟ, ζητείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού και της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν αδικήματος.

«Οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να προασπίζονται την κοινωνική ειρήνη κι όχι να πυροδοτούν τεχνητές εντάσεις» υπογραμμίζει το κείμενο, που επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή στη δομή βρίσκονται περίπου 7.500 άνθρωποι παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητα δε ξεπερνά τους 648.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι εξής οργανώσεις: Generation 2.0, Human Rights 360, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, International Rescue Committee Greece (IRC), ΑΡΣΙΣ, Defense for Children International – Greece (DCI), The HOME Project, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Terre des Hommes, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ΔΙΟΤΙΜΑ, Legal Center Lesvos, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, ANASA Cultural Center, ASANTE και HIAS Greece.

Η επιστολή

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εικόνα του δημάρχου Σάμου να προπηλακίζει, να χυδαιολογεί, ακόμη και να αυτοδικεί απέναντι σε αιτούντες άσυλο στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου διαμαρτύρονταν για τις ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ. Στο ΚΥΤ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται περί τους 7.500 ανθρώπους, ενώ η χωρητικότητα της δομής δε ξεπερνά τους 648.

Η κατάσταση στα νησιά πρώτης υποδοχής είναι από καιρό εκρηκτική αφού οι αιτούντες άσυλο ξεπερνούν τους 40.000 και διαβιούν σε δομές με πολύ μικρότερη χωρητικότητα. Η διαμαρτυρία των ανθρώπων αποτελεί επόμενη αντίδραση και μάλιστα χαμηλής έντασης, εάν συνυπολογίσουμε και τις αντικειμενικές συνθήκες. Η πρόταση για την ασφαλή μεταφορά του πληθυσμού από τα νησιά πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, θεωρούμε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει όμως ανάγκη συνεργασίας πρωτίστως από τις τοπικές αρχές.

Η στάση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, όπως αναπαράγεται πανελλαδικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι απλώς δε συνάδει με τη θεσμική του ιδιότητα, αλλά υπερβαίνει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, προσβάλλοντας βάναυσα την ελληνική δημοκρατία και προπαντός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά του, αποτελεί προσβολή στον πολιτισμό και στην αρχή της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης που μία ολόκληρη χώρα επιδεικνύει με σεβασμό και συνέπεια.

Ταυτόχρονα, παρ’ όλο που αναγνωρίζουμε πως αυτές οι στάσεις κι οι συμπεριφορές αποτελούν τη μειοψηφία ανά την ελληνική επικράτεια, δε μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μας για την απήχηση και την ορατότητα που λαμβάνουν στο δημόσιο χώρο. Δεν πρέπει να δοθεί καμία νομιμοποίηση σε αυτές τις ακραίες πράξεις και συμπεριφορές.

Ζητούμε αδιαπραγμάτευτα την υπεύθυνη και σοβαρή στάση εκείνων που φέρουν θέσεις εξουσίας. Ζητούμε την επίγνωση της κρισιμότητας των συγκυριών. Οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να προασπίζονται την κοινωνική ειρήνη κι όχι να πυροδοτούν τεχνητές εντάσεις. Ζητούμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν αδικήματος.

Οι αθλιότητες του δημάρχου

Σε επίμαχο βίντεο, φαίνεται ο Γιώργος Στάντζος να βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού, όπου αποφασίζει να «παρέμβει».

Σπρώχνοντας και φωνάζοντας στους πρόσφυγες ακούγεται να λέει: «Go, go go» ενώ σε ένα σημείο η κάμερα να τον πιάνει να αρπάζει έναν από τους παρευρισκόμενους και του λέει «γ@@σου, φύγε. Φύγετε όλοι από εδώ».

«Ευχαριστούμε την αστυνομία που παρενέβη» αναφέρει ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «πλέον θα αρχίζουμε εμείς να κερδίζουμε τους κοινόχρηστούς μας χώρους».