Κυρίως, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη τους, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ΚΤΕΟ  κυκλοφορούν με φθαρμένα  και συνεπώς με ακατάλληλα ελαστικά που δεν προσφέρουν καμία πλέον πρόσφυση στο όχημα τους ή με αμορτισέρ που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών!

Μόλις το 5% των οχημάτων που ελέγχονται κάθε χρόνο «κόβονται» στα ΚΤΕΟ, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που διαπιστώνονται από τους μηχανικούς στις γραμμές των ΚΤΕΟ.

Επίσης, το 63% των οχημάτων παρουσιάζουν δευτερεύουσες ελλείψεις, που μπορεί να μην είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οδική ασφάλεια, όμως, αυτό δείχνει ότι, στην χώρα μας, οι ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ απέχουν και από την τακτική συντήρηση του οχήματος τους.

Για αυτό το λόγο, έναν τεχνικός έλεγχος – που σε πολλές αντιπροσωπείες είναι δωρεάν – είναι υποχρεωτικός, πριν ξεκινήσουμε να διανύουμε τώρα τις γιορτές πολλά χιλιόμετρα, εντός αλλά και εκτός πόλης.

Οπότε, καλό είναι να δούμε τα εξής:

  1. Αμορτισέρ: Πρώτο μας μέλημα να δούμε την κατάσταση των αμορτισέρ. Μπορεί τα αμορτισέρ να απαιτούν έναν τυπικό έλεγχο κάθε 20.000 χιλιόμετρα, όμως, αυτό δεν σας δεσμεύει σε τίποτα, ώστε να προβείτε σε ένα τσεκάρισμα στους αποσβεστήρες, ιδιαίτερα, αν έχετε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα . Οι ειδικοί αναφέρουν ότι: τα φθαρμένα αμορτισέρ μπορεί να οδηγήσουν και σε αύξηση της απόστασης φρεναρίσματος έως και 20%. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, σε ένα φρενάρισμα πανικού από μια έκτακτη περίσταση.
  2. . Eλαστικά: Tσεκάρετε τα ελαστικά σας αν έχουν τη σωστή πίεση. Η χαμηλή πίεση επιταχύνει την φθορά τους, ενώ μπορεί να επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου, αυξάνει την απόσταση φρεναρίσματος και «αλλοιώνει» την οδική συμπεριφορά του ΙΧ.
  3. Μπαταρία: Οι χαμηλές θερμοκρασίες καταπονούν την μπαταρία του αυτοκινήτου. Για να είστε σίγουροι ότι η μπαταρία σας είναι καλά φορτισμένη, επισκεφθείτε ένα συνεργείο για τη σχετική μέτρηση. Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη στάθμη των υγρών, όταν δεν έχουμε μπαταρία ξηρού τύπου.
  4. Υαλοκαθαριστήρες: Η πιο κατάλληλη περίοδο για να αντικαταστήσουμε τους παλαιούς υαλοκαθαριστήρες είναι τώρα το χειμώνα. Οι υαλοκαθαριστήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφαλή οδήγηση. Ένας καινούργιος υαλοκαθαριστήρας φροντίζει ώστε να μένει πάντα καθαρό το παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Αντιθέτως, τα φθαρμένα μάκτρα δεν μαζεύουν σωστά το νερό ή και την βρομιά με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την ορατότητα του οδηγού.
  5. Υγρά αυτοκινήτου: Εδώ δεν χρειάζεται η εμπειρία κάποιου τεχνικού. Εκτός από τους τεχνικούς, μπορείτε και μόνοι σας να τσεκάρετε τη στάθμη των υγρών της μπαταρίας, των υγρών φρένων, τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα.
  6. Φώτα: Αρρύθμιστα φώτα συνεπάγεται και κακό φωτισμό, ενώ το πιο πιθανό η δέσμη των φώτων να δυσκολεύει – και να τυφλώνει – τους απέναντι οδηγούς. Στα παλαιά αυτοκίνητα η ρύθμιση μπορεί να γίνει σε ένα συνεργείο χωρίς κόστος – εκτός και αν εντοπισθούν τεχνικές βλάβες – ενώ στα καινούργια η ρύθμιση γίνεται αυτόματα ή μέσω του μπουτόν που ρυθμίζει τις σκάλες.