Στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ μέσα σε λίγες ημέρες,  και επιχειρείται να συνδεθεί με σενάρια κινητικότητας και επιφυλακής των ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Κάτι που όμως δεν ισχύει σύμφωνα με το OnAlert,  που επικαλούμενο καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες, με τις επιχειρήσεις στη Συρία, η Τουρκία έχει αποσύρει μέρος των δυνάμεων της από τη περιοχή του Έβρου.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο

Αυτό που αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του κ. Παναγιωτόπουλου στον Έβρο, είναι το θέμα των μεταναστευτικών ροών και η πρόσφατη συνεργασία συνοριοφυλάκων και Στρατού στον έλεγχο και τη φύλαξη των συνόρων.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος των τελευταίων επισκέψεων στην περιοχή, του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και του αρχηγού ΓΕΣ , αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν μειωθεί αρκετά οι ροές στον Έβρο χάρη στην καλύτερη επίβλεψη των περασμάτων του ποταμού που επιτυγχάνεται με τις κοινές περιπολίες Αστυνομίας και Στρατού.

Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα οι ροές μειώθηκαν κατά 80%. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περνούσαν το ποτάμι 50 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την τελευταία εβδομάδα οι μετανάστες δεν ξεπερνούν τους 7-8.

Όπως εκτιμάται ο έλεγχος των συνόρων θα είναι αποτελεσματικότερος το επόμενο διάστημα με την ενίσχυση μέσων και επιπλέον προσωπικού στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού συντονιστή για το Μεταναστευτικό.

Επισημαίνεται επίσης ότι η τοποθέτηση περισσότερων θερμικών καμερών, τα εμπόδια που τοποθετεί το Μηχανικό του Στρατού στα περάσματα του ποταμού και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρχών, που αναμένεται να έχει ο επιτελικός ρόλος του Ενιαίου Φορέα, θα μειώσουν σημαντικά τις ροές στον Έβρο, όπου τελευταία όπως και στα νησιά παρουσιαζόταν μεγάλη αύξηση.