Ξεκίνησε η αγόρευση της εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που διήρκησε 4 χρόνια και 8 μήνες. Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας η αγόρευση επί των ποινών θα γίνει ανά υπόθεση όπως αυτές εξετάστηκαν από το δικαστήριο.

Ξεκινώντας από την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα η εισαγγελέας είπε ότι «ο ίδιος και η σύντροφος τους μετέβησαν, μετά της συντρόφου του, στην καφετέρια «Κοράλλι» όπου θα παρακολουθούσαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα (…) περί ώρα 21:30 επέστρεψαν στο κατάστημα όπου συνέχισαν την παρακολούθηση του αγώνα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Golden dawn watch η εισαγγελέας τόνισε την αγόρευσή της:

Η παρέα του Π. Φύσσα αντιλήφθηκαν ότι ήταν μέλη της ΧΑ που φορούσαν την μπλούζα ανάποδα και το σχολίασε ο Δούλβαρης είπε «καλύτερα να έχω φίλο ένα σκουλήκι παρά ένα χρυσαυγίτη», χωρίς να γνωρίζει αν τον άκουσαν τα άτομα που κάθονταν (…) Κατά τη λήξη του αγώνα ο μάρτυρας Σεϊρλής που καθόταν με την παρέα του στο «Σουβενίρ» και έβλεπαν τον ίδιο αγώνα επικοινώνησε με τον Π. Φύσσα αφού είχε λάβει μια αναπάντητη κλήση από αυτόν (…) «ελάτε εδώ παιδιά, θα γίνει σκηνικό με κάποιους χρυσαυγίτες…» Αυτό προέκυψε από συνέντευξη του Μελαχρινόπουλου στο Κόκκινο.

Αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε μια ένταση μεταξύ αυτών και του Φύσσα και ο Φύσσας τους ενημέρωσε ότι είχαν λογομαχήσει στο κατάστημα, χωρίς να πει τον λόγο. Οι πιο πάνω κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν το κινητό στους και έστελναν μηνύματα, γεγονός που σχολίασε ο Παύλος Φύσσας.

Ο Άγγος έστελνε συνέχεια μηνύματα και μιλούσε στο τηλέφωνο (…) τελευταίος αποχώρησε ο Τσαλίκης. Οι μάρτυρες Ξυπόλητος, Μαντάς, Μελαχρινόπουλος αναγνώρισαν τον Άγγο, ενώ ο Δούλβαρης δεν αναγνώρισε κανένα.

Έφυγε ο Φύσσας από την καφετέρια και όταν βγήκαν να αποφασίσουν τι θα κάνουν περαιτέρω αντίκρυσαν μαύρα ρούχα, δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και μπροστά από τα οχήματα που είχαν σταθμεύσει οι φίλοι του Φύσσα τα οχήματά τους (…) Αποφάσισαν να πάρουν μπύρες και να τις πιουν στην πλατεία. (…) είδαν να καταφτάνουν μηχανές των ΔΙΑΣ που σταμάτησαν πιο πάνω, στην ομάδα των μαυροφορεμένων και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από κει (…) αυτό προκύπτει από την κατάθεση του ειδικού φρουρού. (…) από τη στιγμή που ο Φύσσας και η παρέα του είδαν τους αστυνομικούς, εφησύχασαν, περνώντας στην Π. Τσαλδάρη. Είπε να πάρουν την Χρυσούλα να πάνε σπίτι ενώ τα υπόλοιπα άτομα πήγαιναν να πάρουν μπύρες (…) από την Κεφαλληνίας εμφανίστηκαν 7-8 άτομα με ξυρισμένα κεφάλια: «κότες, ελάτε προς τα δω, πού πάτε ρε κότες». Κινήθηκαν με απειλητικές κινήσεις και τότε η Χρυσούλα πλησίασε τους αστυνομικούς και φωνάζοντας ζήτησε βοήθεια, πλην όμως ένας αστυνομικός της είπε «δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πάρα πολλοί».

Ο Φύσσας βλέποντας τα άτομα να κινούνται επιθετικά είπε στους φίλους του «τρέξτε, φύγετε» με αποτέλεσμα να χωριστούν σε δύο μέρη, τηλεφώνησαν στην αστυνομία. (…) έτρεξαν στη Γρ. Λαμπράκη να αποφύγουν τα άτομα. Από τη συνέντευξη Μελαχρινόπουλου ο Φύσσας τους χτύπαγε όλους, κάποιος χτύπησε τον Κοντονικόλα στα χέρια (…) όταν έκαναν κίνηση να επανέλθουν η παρέα του Φύσσα τους είπε να χτυπηθούν ένας προς ένα, όμως δεν πρόλαβαν γιατί (…) αντιλήφθηκαν αμάξι χρώματος ασημί Almera από την αντίθετη κατεύθυνση. Σταμάτησε σε απόσταση 5 μέτρων. (…) μέσα στο όχημα κατά τις καταθέσεις, υπήρχε ένα άτομο χωρίς συνοδηγό.

Από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς που ο Φύσσας πήγε να του χώσει μπουνιά τη στιγμή που ο Ρουπακιάς, αγκαλιάζοντάς τον, του κατάφερε χτυπήματα με μαχαίρι με αποτέλεσμα να πέσει αιμόφυρτος, λέγοντας (ο Φύσσας) αυτός είναι (…) μάλιστα το ως άνω μαχαίρι τύπου στιλέτο βρέθηκε και κατασχέθηκε δίπλα στον πρόσθιο τροχό του οχήματος. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που προσήλθαν καθυστερημένοι ο Φύσσας είπε «με μαχαίρωσε, με μαχαίρωσε» και είδαν αίματα στην περιοχή της κοιλιάς του (…) Σύμφωνα με τη Λεγάτου είπε «Αυτός με μαχαίρωσε, πού πας να φύγεις ρε πουσταρά» με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κινηθούν και να τον συλλάβουν τον ακινητοποίησαν και τον έβγαλαν από το πιο πάνω όχημα (..) Ο κατηγορούμενος ήταν ήρεμος, νηφάλιος, πολύ ψύχραιμος και δεν έφερε αντίρρηση στο κρατητήριο… «είμαι δικός σας, είμαι της ΧΑ».

Μεταφέρθηκε ο Φύσσας στο Κρατικό Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του (…) Σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας νεκροτομής «επήλθε δια βαρυτάτων κακώσεων (…) διαπιστώθηκαν 3 τραύματα (…) περαιτέρω αναφέρεται ότι κατά την διάνοιξη μαλακών μορίων διαπιστώνεται αιμορραγία (…) κατά την επισκόπηση του εγκεφάλου παρατηρείται οίδημα. Τα δύο θανατηφόρα χτυπήματα μαρτυρούν την ένταση του δόλου του δράστη Ρουπακιά (…) οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι αντικρουόμενες σχετικά με τον αριθμό των μελών της ΧΑ. Και για το αν κρατούσαν ρόπαλα ή στειλιάρια (…) όμως χωρίς αμφισβήτηση είναι η ανθρωποκτονία του Φύσσα (…) είχαν κράνη και όχι ρόπαλα ή στυλιάρια (…) από τις καταθέσεις Αχ. Νικολάου προκύπτει πως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωποκτονία περιγράφει με ακρίβεια και λεπτομέρεια χωρίς αντιφάσεις… Είδε στο απέναντι πεζοδρόμιο συγκεντρωμένα 20-30 άτομα με ξυρισμένα κεφάλια, τα περισσότερα γεροδεμένα, με παντελόνια παραλλαγής, έβριζαν «μαλάκα, στο διάολο, (…) τη μάνα σου» είδε να κρατούν κράνη.

Οι αστυνομικοί αρνούνται την ύπαρξη συνοδηγού που να εμποδίζει τη σύλληψη του κατηγορουμένου Ρουπακιά (…) φαίνεται ο Ρουπακιάς να είναι και να βγαίνει μόνος από το όχημά του. Στο επιβατηγό αυτοκίνητο που κινήθηκε ο Ρουπακιάς βρέθηκαν αποτυπώματα του Ρουπακιά ενώ είναι ανόμοια με των λοιπών συλληφθέντων (…) τρίτον από την υπ’ αριθμ (…) έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ο Νικολάου τον περιέγραψε ήρεμο να πηγαίνει στο όχημά του (…) η πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να φονεύσει τον παθόντα (…) ειδικότερα ενεργώντας με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενο μαχαίρι, έπληξε τον Π. Φύσσα δύο φορές στο ύψος της καρδιάς (…) οι προβληθέντες από τον κατηγορούμενο αυτοτελείς ισχυρισμοί ότι βρισκόταν σε άμυνα που του δημιουργήθηκε φόβος και ταραχή πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι καθώς δεν αποδείχτηκαν (…) απαιτείται η κατάσταση ψυχικής υπερδιέγερσης του δράστη.

Είχε την ικανότητα να σκέφτεται λογικά και να σταθμίζει τις πράξεις του (…) δεν είχε φτάσει σε διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών και της συνειδήσεώς του (…) στάθμευσε και με γρήγορες κινήσεις και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι μέλη της ΧΑ.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν αποδεικνύεται ότι ο Ρουπακιάς δέχθηκε χτυπήματα από τον Παύλο Φύσσα, όπως προκύπτει άλλωστε και από την ιατροδικαστική εξέταση.

Δεν ήταν δυνατό να επιφέρουν ψυχική ορμή καθώς είχε αποφασίσει την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. (…) κατόπιν αυτών πρέπει να απορριφθούν οι αυτοτελείς ισχυρισμοί του κατηγορουμένου και να κηρυχθεί ένοχος όπως ακριβώς κατηγορείται για ανθρωποκτονία από δόλο (…) στον Καζαντζόγλου αποδίδεται η άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από δόλο. (…) στους Άγγο κλπ, αποδίδεται η απλή συνέργεια και συγκεκριμένα ότι ο Καζαντζόγλου παρέσχε άμεση συνέργεια στον Ρουπακιά, ανέφερε η εισαγγελέας.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι μετά από τηλεφωνικό μήνυμα που εστάλη από τα γραφεία της ΧΑ, συμμορφούμενος πλήρως και μετά από εντολή Πατέλη που ενεργοποίησε τα τάγματα εφόδου, όπως αναφέρει η κατηγορία, μετέβησαν στο Κερατσίνι όπου τους ανέμεναν οι Άγγος και Τσαλίκη δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανθρωποκτονία του Φύσσα (…) αποτέλεσμα ήταν ο Φύσσας να εκφοβιστεί από αυτούς και να καταστεί ευάλωτος (…)

Δε συνιστά άμεση συνέργεια (…) με τις τροπολογίες που επήλθαν στον ΠΚ δεν υπάρχει πλέον διάκριση σε άμεση και απλή συνέργεια (…) το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει την ποινή του αυτουργού αν ο υπαίτιος έφερε το αντικείμενο της προσβολής. Ο Καζαντζόγλου με τη σειρά του ενημέρωσε τον Πατέλη, γραμματέα της ΤΟ Νίκαιας και στη συνέχεια μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή έστειλε μήνυμα SMS «Όλοι τώρα στην τοπική, όσοι είστε κοντά, δε θα περιμένουμε μακρινούς». Επιβεβαιώνουν στις απολογίες τους Άγγος, Δήμου, Κομιανός, Τσορβάς, Χρυσαφίτης που έλαβαν μήνυμα.

Στη συνέχεια ο Ρουπακιάς από τη συμπληρωματική του απολογία ανασκευάζει την απολογία του και ισχυρίζεται ότι τον Καζαντζόγλου τον συνάντησε πριν φτάσει στην τοπική (…) Του έδωσε δυο πακέτα τρικάκια να τα πετάξει.

Ο Καζαντζόγλου φορούσε άσπρη φόρμα αλλά δε θυμάται αν το κινητό το έβγαλε και το έβαλε στο καπώ ή στο ντουλαπάκι. (…) πήγε στη Νίκαια και είδε μηχανάκια (…) του είπαν «πιάσαν έναν δικό μας στο Κερατσίνι και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε».

Με τη δεύτερη εκδοχή του Ρουπακιά εναρμονίζεται η απολογία του Καζαντζόγλου (…) όμως ο ως άνω όψιμος ισχυρισμός κρίνεται αβάσιμος γιατί δεν έδωσε νωρίτερα τα τρικάκια (…) επιπλέον η αβασιμότητα ενισχύεται από την παρουσία του Καζαντζόγλου στην τοποθεσία της ανθρωποκτονίας και από τη Χρυσούλα Ρουπακιά που είπε ότι έδωσε στον Ρουπακιά το τσαντάκι για να μην του πέσει, επειδή οδηγούσε μηχανή. (…) βρέθηκαν με τον Ρουπακιά ενισχύοντας την ειλημμένη απόφαση του Ρουπακιά.

Όπως δε καταθέτουν οι αυτόπτες μάρτυρες, όλα εκτυλίχθηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου. (…) άλλωστε ούτε οι αυτόπτες μάρτυρες μπόρεσαν να διακρίνουν το στιλέτο στο χέρι του Ρουπακιά (…) μόνο όταν ο Φύσσας φώναξε «με μαχαίρωσε, με μαχαίρωσε, πού πας να φύγεις» και είδαν αίματα στη μπλούζα του αντιλήφθηκαν ότι τον είχε μαχαιρώσει. (…) η εμφάνιση του Ρουπακιά ήταν συμπτωματική. (…) αν υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία θα ήταν ήδη στα γραφεία χωρίς να χρειάζεται τηλέφωνο από τον Δήμου.

Την ώρα που είναι η παρέα του Φύσσα στο «Κοράλλι» δεν υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία, δεν υπάρχει στοχοποίηση του Φύσσα. Ουδείς από τους φίλους του Φύσσα ισχυρίστηκε ότι ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος και η δολοφονία του σχεδιάστηκε.