Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βρετανία, η οποία θα κρίνει και την μετεκλογική πορεία του Brexit.

Οι Βρετανοί ξύπνησαν νωρίς – νωρίς για να ψηφίσουν για τρίτη φορά σε λιγότερο από πέντε χρόνια, αγνοώντας το κρύο και την βροχή.

Μέχρι και τη 1 ώρα Ελλάδας, από τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ψηφίσει ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, η αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Τζο Σουίνσον, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Νίκολα Στέρτζον.

Το φιλί του Μπόρις Τζόνσον στο σκυλάκι του

Την παράσταση έκλεψε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ψήφισε πρώτος παρέα με το σκυλάκι του.

Ο φακός τον απαθανάτισε να κρατάει το σκυλί του «Dylin» και να χαιρετά χαμογελαστός τους δημοσιογράφους ψηφίζοντας σε εκλογικό κέντρο του Γουέστμινστερ.

Κατά την αποχώρησή του από το εκλογικό κέντρο, έδωσε μάλιστα και ένα τρυφερό φιλί στο χαριτωμένο σκυλάκι.

Ουρές στα εκλογικά κέντρα

Σε πολλά εκλογικά κέντρα, σχηματίζονται ουρές από το πρωί με τους Βρετανούς να περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους για να ρίξουν την ψήφο τους και τους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Mirror, ο μέσος χρόνος αναμονής κυμαίνεται από τα 45 λεπτά έως τη μία ώρα.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο θέαμα για τη Βρετανία, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Τόμπι Τζέιμς.

Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 και του 2019, μόλις το 2% των εκλογικών τμημάτων ανέφερε προβλήματα με ουρές.

Αντίθετα, στις τωρινές εκλογές, φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στα social media δείχνουν ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι Βρετανοί αποφάσισαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Κλειδί» η συμμετοχή

Ανεξαρτήτου αποτελέσματος πάντως, οι Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν πως  το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Η υψηλή συμμετοχή ίσως ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα Τζόνσον έναντι του Κόρμπιν. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές του 2017, όταν οι Εργατικοί είχαν «κόψει» κατά πολύ την ψαλίδα με τους Συντηρητικούς, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Στην περίπτωση της νίκης Τζόνσον, η συμμετοχή των πολιτών θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους Συντηρητικούς την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (320 έδρες),  έτσι ώστε να περνάει με άνεση νομοσχέδια.

Με αυτόν τον τρόπο, ο «ΜποΤζο» θα μπορέσει επιτέλους να υλοποιήσει και το πολύπαθο Brexit.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι πολιτικοί αναλυτές είναι συγκρατημένοι: η νίκη Τζόνσον φαίνεται οριακή και είναι αβέβαιο αν θα σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία.

Μάλιστα, αντίπαλος της συμμετοχής είναι και ο… καιρός. Οι κακές καιρικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.

Πώς θα κυλήσει η μέρα

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Ελλάδας).

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα αρχίσει ο… αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Από την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00 τοπική ώρα (1 ώρα Ελλάδας).