Ο διάσημος φωτογράφος Ρόμπερτ Μάπλθορπ έζησε γρήγορα και πέθανε νωρίς.

Οι φωτογραφίες του ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια από τον θάνατό του από επιπλοκές του AIDS στα 42 του χρόνια είναι εμβληματικές, καθώς απεικονίζουν τα πρόσωπα και τον σκοτεινό αισθησιασμό της μποέμ Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’80.

Ο Μάπλθορπ έζησε στα άκρα αποζητώντας την ηδονή, τη φήμη, τη δόξα, το χρήμα, την ποίηση και την τελειότητα μέσα από το διάφραγμα του φακού του.

Αγαπούσε τις πόλεις που είχαν φασαρία, κίνηση, που ήταν ελεύθερες όπως το Άμστερνταμ.

Τώρα το μεγάλο μουσείο της πόλης, το Rijksmuseum αποκτά ένα απρόσμενο δώρο.

24 έργα τέχνης, φωτογραφίες του Μάπλθορπ που τις δωρίζει ο διάσημος Ολλανδός χορογράφος Hans van Manen και ο σύζυγός του Henk van Dijk.

Η ομάδα των έργων περιλαμβάνει προσωπογραφίες, εικόνες φυτών, ερωτικές σκηνές με τον τρόπο που ο Μάπλθορπ τα έβαζε με τα ταμπού της κοινωνίας και αναγνώριζε ως υπάρχουσες, πτυχές της ερωτικής και σεξουαλικής ζωής.

Ο χορογράφος Hans van Manen σήμερα είναι 87 ετών και στην καριέρα του έχει δημιουργήσει πάνω από 120 μπαλέτα που έχουν παιχτεί από πάνω από 100 θιάσους παγκοσμίως.

Υπήρξε φίλος του Μάπλθορπ και ένας από αυτούς που επιβίωσαν από τη μάστιγα του AIDS. Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός φωτογράφος, έκανε στο Μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ το 1988, μια από τις τελευταίες του εκθέσεις.

Ήταν ήδη ασθενής και κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει πως θα ταξίδευε μέχρι την Ολλανδία. Πέθανε μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν αδύναμος, αλλά περιτριγυρισμένος από όλους τους παλιούς του φίλους και πέρασε ένα ολόκληρο απόγευμα κοιτάζοντας τα έργα του Βαν Γκογκ. «Κράτησα αυτά τα έργα και τα έχω απολαύσει εδώ και σαράντα χρόνια», έγραψε ο van Manen.

«Τώρα θα τα απολαύσουν και άλλοι άνθρωποι και εγώ θα γνωρίζω ότι θα μείνουν όλα μαζί για πάντα».

Η συλλογή του van Manen περιλαμβάνει ανάμεσα σε φωτογραφίες λουλουδιών και ερωτικές εικόνες και ένα πορτραίτο του ίδιου του Μάπλθορπ, καθώς και ένα πορτραίτο του van Manen.

Το Rijksmuseum σχεδιάζει να συμπεριλάβει αυτά τα έργα σε μια έκθεση για την αμερικανική φωτογραφία από το 1839 μέχρι σήμερα.

Το μουσείο έχει 150.000 φωτογραφίες στη συλλογή του, αλλά είχε μόνο μια φωτογραφία του Μάπλθορπ, ένα πορτραίτο της επιστήθιας φίλης του Πάτι Σμιθ.

Δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει μια τέτοια συλλογή φωτογραφιών, αφού οι τιμές τους είναι εξαιρετικά υψηλές.