Μια αντιπαράθεση – έκπληξη μεταξύ Δημήτρη Κουτσούμπα και Φώφης Γεννηματά επεφύλαξε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων στη βουλή, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το ποια είναι η σχέση των πρώην στελεχών τους με το ΣΥΡΙΖΑ

Ορισμένες αναφορές του κ. Κουτσούμπα προς το τέλος της ομιλίας του, όπου χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ «μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ», αλλά και η κριτική του προς τα «άρτι αφιχθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ» που έχουν συγκυβερνήσει με την «επάρατη δεξιά», προκάλεσαν την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ εμφανώς ενοχλημένη, διαδέχτηκε το Δημήτρη Κουτσούμπα στο βήμα της βουλής και ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στα όσα είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ Εσωτερικού

Απευθυνόμενη στον κ. Κουτσούμπα η κα Γεννηματά αναρωτήθηκε από που προέρχονταν τα στελέχη του «ΚΚΕ Εσωτερικού» λέγοντας «δικοί σας σύντροφοι δεν ήταν;».

Ουσιαστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με την συγκεκριμένη αναφορά θέλησε να επιστρέψει την κριτική που εμμέσως ακουμπούσε το κόμμα της και την ίδια και αφορούσε στα περί συγκυβέρνησης με τη Δεξιά.

Οι αναφορές άλλωστε του κ. Κουτσούμπα εντασσόταν σε ένα γενικότερο πλαίσιο κριτικής προς το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμος για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επιχειρηματολογούσε επικαλούμενος το γεγονός ότι τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μεταπηδούν στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου (με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Γιώργο Παπανδρέου) και αργότερα τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά και Βενιζέλου.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως αυτή η κριτική που επισήμως εγκαινίασε ο γραμματέας του ΚΚΕ με πρόσφατο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο Ριζοσπάστη και την οποία επανέλαβε χτες στη βουλή συνδέεται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας κατηγορεί την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής «δίνει πάσα» στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα να εκβιάζουν την ψήφο των ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας.

«Σταματήστε λοιπόν τους διάφορους εκβιασμούς. Αφού, κι αν δεν προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια χαρά μπορείτε να τα βρείτε και μεταξύ σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.