Συμβουλές στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  να «μην εμπιστευθεί τον Πούτιν, ποτέ!»  δίνει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Oukraïnska Pravda.

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας – Ουκρανίας, με θέμα την ουκρανική σύρραξη, ο Ποροσένκο εξηγεί ότι «ο Πούτιν χειραγωγεί τους πάντες, ως προς την ουσία, τα γεγονότα, τους αριθμούς, τους χάρτες, τα συναισθήματα».

«Στο πλαίσιο αυτό, μία ειλικρινής συμβουλή: αποφύγετε τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν όταν αυτό είναι δυνατόν για να μην πέσετε θύμα των κολακειών και των χειρισμών του, των παιγνιδιών του με τα συναισθήματα», γράφει ο επιχειρηματίας, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συνάντηση Ρωσίας- Ουκρανίας τη Δευτέρα, για τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντώνται την Δευτέρα στο Παρίσι, στο πρώτο τους ραντεβού, υπό γαλλο-γερμανική αιγίδα, για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την ανατολική Ουκρανία, την μόνη ενεργή πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη.

Αν και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αποτέλεσμα, και μόνο το γεγονός της πραγματοποίησης της συνάντησης προκαλεί αισιοδοξία, έπειτα από τρία χρόνια ακινησίας των διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές της περιοχής του Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο 13.000 ανθρώπων εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια.

Οι δυτικές χώρες και η Ουκρανία κατηγορούν την Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, πράγμα που αρνείται η Ρωσία.