Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε  τη Δευτέρα  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών είχε απορρίψει την προοπτική σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών, λέγοντας ότι «δεν βρισκόμαστε σε κρίση».

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, «ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια ανακοίνωση, κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.

Γεννηματά: Επιτακτική ανάγκη για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Από την μεριά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζήτησε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών κάνοντας λόγο για επείγουσα ανάγκη προκειμένου να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στη προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», αναφέρει η κ. Γεννηματά.