Την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ύψους 2,05 δισ. ευρώ και σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων προσδοκά μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι το νέο μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 6,1 δισ. των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα.

Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως να γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση».

Μια αύξηση των συναλλαγών, κατά 6,1 δισ. ευρώ συνεπάγεται, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Πόσα χρήματα θα εισπράξει το Δημόσιο

«Με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ με έναν μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%, ενώ επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία βασίζονται σε «πραγματικά μικροστοιχεία φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ και στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ για κινήσεις ανά φυσικό πρόσωπο», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.