Η νέα BMW Σειρά 3 απέσπασε πέντε αστέρια στα τελευταία crash tests του Euro NCAP (New Car Assessment Programme). Επιπλέον, έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα στην προστασία ενηλίκων επιβατών που έχει πετύχει ποτέ ένα “μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο” (μεσαίο μοντέλο) υπό το νέο, πιο απαιτητικό καθεστώς δοκιμών του Euro NCAP.

To νέο μοντέλο απέδειξε την ανθεκτική δομή του αμαξώματος του,  όσο και τα προηγμένα συστήματα συγκράτησης. Επίσης, η υψηλή ικανότητα διαχείρισης φορτίων πρόσκρουσης συνδυάζονται με ακριβείς διαδρομές απόσβεσης φορτίου στη νέα Σειρά 3 αποτελώντας τη βάση για την ακεραιότητα του κλωβού επιβατών σε διάφορα είδη σύγκρουσης – δηλαδή για να παραμένει άθικτος ο χώρος επιβίωσης.

Επίσης, στο νέο μοντέλο εντυπωσίασαν τα νέα επίπεδα προστασίας παιδιών με το νέο μοντέλο να περιορίζει τον κίνδυνο τραυματισμού αυτών των ευάλωτων ομάδων με μελετημένα σχεδιαστικά στοιχεία του αμαξώματος και ευέλικτες δομές στο εμπρός τμήμα.  Υψηλή βαθμολογία πήραν και τα νέα συστήματα προειδοποίησης σύγκρουσης και πεζών με λειτουργία πέδησης , το στάνταρ σύστημα Active Guard που περιλαμβάνει Lane Departure Warning με επαναφορά στη λωρίδα και σύστημα ανίχνευσης οδικής σήμανσης με εμφάνιση ορίου ταχύτητας (Speed Limit Display road sign detection system) και ένδειξη απαγορευτικού προσπέρασης κ.α.