Εννέα σημαντικές διατάξεις του Συντάγματος τροποποιήθηκαν τη Δευτέρα (25/11), μετά την πολυήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και την ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε.

Μεταξύ των αλλαγών συμπεριλαμβάνονται οι διατάξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για τα ζητήματα αυτά μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», Γιώργος Μαντέλας.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι σημερινές τροποποιήσεις είναι «προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, γιατί ήταν θεσμικές αλλαγές με πολιτικές απολήξεις που θα δούμε σύντομα μπροστά μας», δήλωσε ο κ. Μαντέλας, ενώ για τους υποψήφιους για τη θέση του ΠτΔ υποστήριξε πως πρόκειται για «μια δύσκολη εξίσωση για τον πρωθυπουργό».

Το ζήτημα είναι να επιλεχθεί ένα πρόσωπο που θα χρήζει ευρείας αποδοχής και πλειοψηφίας. «Μια λύση θα ήταν ο νυν πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την έννοια ότι θα πάρει τις ψήφους της ΝΔ». Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καταψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο, πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα συγκέντρωνε ευρεία πλειοψηφία από τα περισσότερα κόμματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαντέλα φαίνεται δύσκολο ο πρωθυπουργός να επιστρέψει σε αυτήν την επιλογή. Σχολίασε ακόμα και τα υπόλοιπα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του ΠτΔ υποστηρίζοντας πως «το επόμενο πρόσωπο θα είναι γυναίκα από το χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά θα είναι αποδεχτή και από το χώρο της κυβερνώσας παράταξης».

Πηγή: onetv.gr