Έξω από την αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο κύριος όγκος της μεγάλης πορείας για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα τελευταία μπλοκ βρίσκονται στο ύψος του Χίλτον.

Η διαδήλωση καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν ειρηνική, με παλμό και συνθήματα κατά της αστυνομίας και υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η κεφαλή της πορείας έφθασε στις 18:00 στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό. Ακολουθούν φοιτητικά μπλοκ. Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική και δεν υπάρχουν εντάσεις.

Video Player

00:00
00:35

Video Player

00:00
00:26

Νωρίτερα, ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου, οι διαδηλωτές τραγουδούσαν «πότε θα κάνει ξαστεριά».

Video Player

00:00
01:45

Video Player

00:00
00:33

Προσαγωγές από πολυκατοικία στα Εξάρχεια

Την ίδια ώρα σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται τα μέτρα της αστυνομίας για την αποφυγή επεισοδίων στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας ελέγχει τις ταράτσες πολυκατοικιών ρίχνοντας φως.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη. Σύμφωνα με την αστυνομία παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις από άτομα που επιχειρούσαν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου.

Νωρίτερα έρευνα πραγματοποιήθηκε και σε πολυκατοικία στην Σπ.Τρικούπη.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια μετά τον εντοπισμό ατόμων στην ταράτσα. Μέσα από την πολυκατοικία της Σπ. Τρικούπη προσήχθησαν έξι άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις στην ταράτσα του κτιρίου.

Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία στα σακίδιά τους βρέθηκαν μολότοφ, πέτρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Video Player

00:00
00:18

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μεγάλη είναι η συμμετοχή του κόσμου, ενώ η πορεία έχει παλμό και συνθήματα κατά της αστυνομίας και υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας. Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας. Κλειστοί σταθμοί του Μετρό.

Video Player

00:00
00:30

Νωρίτερα, στην αμερικανική πρεσβεία έφθασε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Στην πρεσβεία η σημαία του Πολυτεχνείου

Στην αμερικανική πρεσβεία έφθασε λίγο μετά τις 16:00 η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τη σημαία κρατούσαν τα μέλη της ΠΑΣΠ που την έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Όταν οι φοιτητές έφθασαν στην αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, άνοιξαν ομπρέλες και έκρυψαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου για να την μαζέψουν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινήθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Video Player

00:00
02:25

Video Player

00:00
00:06

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Video Player

00:00
00:22

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

Ερημη πόλη θυμίζει το κέντρο της Αθήνας καθώς έκλεισε η ευρύτερη περιοχή, ενώ από τις 15:00 έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί και η περιοχή των Εξαρχείων με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι ισχυρή.

Video Player

00:00
00:23

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτίρια σακιά με σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

Video Player

00:00
00:18

Video Player

00:00
00:16

Drones και 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Επί ποδός θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. το ελικόπτερο και τα drones της αστυνομίας θα  δίνουν εικόνα σε ζωντανή μετάδοση στα κέντρα επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου.

Σε καίρια σημεία προκειμένου επέμβουν αν χρειαστεί θα βρίσκονται οι Αύρες, τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού.

Η αμερικανική πρεσβεία θα βρίσκεται από νωρίς σε αστυνομικό κλοιό με περίπου 20 κλούβες να δημιουργούν φραγμό μπροστά στο κτίριο κατά μήκος της Βασ. Σοφίας.

Το σχέδιο για τα Εξάρχεια

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Στο μικροσκόπιο όσοι φέρουν σακίδια

Μετά από την εύρεση των «ύποπτων» αντικειμένων από την ΕΛ.ΑΣ στην οδό  Θεμιστοκλέους, στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ.

Ήδη ο δήμος της Αθήνας έχει απομακρύνει δεκάδες κάδους απορριμμάτων από το κέντρο προκειμένου να μην πυρποληθούν και χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα ενώ Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών κατέβασε τις ηλεκτρονικές ταμπέλες τηλεματικής στην Πατησίων και άλλες κεντρικές λεωφόρους για τον φόβο βανδαλισμών.