Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Αστίρ, στα Τίρανα, όταν κρατικά συνεργεία έφτασαν στην περιοχή, με σκοπό να προχωρήσουν στην κατεδάφιση αυθαίρετων σπιτιών.

Η κατεδάφιση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημιουργίας του δημόσιου έργου «Unaza e re», που πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση ενός νέου περιφερειακού δρόμου.

Εξαγριωμένος ο κόσμος με την απόφαση, μόλις έφτασαν τα συνεργεία, άρχισε να τους επιτίθεται με πέτρες.

Οι φωτογραφίες του Top Channel μεταδίδουν ακριβώς το κλίμα που επικράτησε στην περιοχή:

Οι υπεύθυνοι κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία έφτασε άμεσα, με τους εξαγριωμένους κατοίκους να κάνουν χρήση βομβών μολότοφ.

Τραυματισμοί και συλλήψεις

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 13 άτομα, εκ των οποίων οι 5 είναι αστυνομικοί.

Η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και η ακτιβίστρια, Lindita Protoduari, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, oranews.tv.

Μάλιστα, οι κάτοικοι δε δίστασαν  να επιτεθούν και σε δημοσιογράφο του Top Channel, ο οποίος μετέδιδε ζωντανά από την περιοχή.

Επίθεση σε δημοσιογράφο

Συγκεκριμένα, όπως και φαίνεται στο βίντεο, ο δημοσιογράφος ενώ μετέδιδε την εικόνα ενός κατοίκου ο οποίος διαμαρτυρόταν για την απόφαση της κυβέρνησης, εκείνος του άρπαξε το μικρόφωνο.

Οι κάτοικοι του είπαν να απομακρυνθεί, διαμαρτυρόμενοι ότι έναν χρόνο τώρα δε βρέθηκαν στην περιοχή να ακούσουν τα παράπονα τους. «Τι γυρεύεις σήμερα εδώ» του επιτίθεται μια κάτοικος, «γύρνα τον Εντι Ράμα, γιατί στο δικό του πλευρό βρίσκεσαι, όχι στο δικό μας» του λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρά την αντίδραση των κατοίκων και παρά τις βίαιες συγκρούσεις, η κυβέρνηση κατάφερε να κατεδαφίσει μέχρι τις 18:00 συνολικά 24 από τα 33 κτίρια που σχεδίαζε.

«Από σήμερα το πρωί, η IKMT ξεκίνησε την κατεδάφιση 33 κτιρίων στην περιοχή του Astir. Μέχρι σήμερα έχουν κατεδαφισθεί 24 κτίρια, 8 από τα οποία είναι 2 ορόφους, 4 τρία ορόφους και 12 ορόφους. Άλλες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και όλες θα κατεδαφιστούν σήμερα» ανέφερε η ανακοίνωση της Εθνικής Επιθεώρησης Εγχώριας Άμυνας (IKMT) η οποία έχει αναλάβει την δημιουργία Δημοσίων έργων.