Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η υπόθεση της ΑΣΟΕΕ, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Η νυν υπουργός Παιδείας και ο πρώην «σκοτώθηκαν» στην κυριολεξία κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για την χθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.

Ενα σχόλιο του Νίκου Φίλη προς τη Νίκη Κεραμέως έβαλε μπουρλότο.

Με αφορμή την επίθεση με μπογιές αντιεξουσιαστών στο γραφείο της κ. Κεραμέως ο κ. Φίλης έκανε λόγο για πταίσμα ή απλό πλημμέλημα και ρώτησε την κ. Κεραμέως αν φοβάται τις κόκκινες μπογιές. «Φοβάστε τις κόκκινες μπογιές; Η επίθεση στο γραφείο της κ. Κεραμέως προφανώς είναι λυπηρή, ήταν ένα πταίσμα, ένα ελαφρύ πλημμέλημα αυτό ήταν πάντως κόκκινες μπογιές. Μας ενοχλεί, μας ενοχλεί βεβαίως υπάρχει διαδικασία διερεύνησης του θέματος και είναι καταδικαστέα. Το άλλο είναι ο τραυματισμός φοιτητών, η εισβολή των ματ στα πανεπιστήμια και εκεί όχι μόνο κουβέντα από την κ. Κεραμέως αλλά και μπράβο κιόλας».

Η κ. Κεραμέως πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συντάσσεται με τους μπαχαλάκηδες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτούς που προσπαθούν με τη βία να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Σας πήρε πέντε ολόκληρες μέρες για να πείτε μια ολόκληρη κουβέντα για την επίθεση στο γραφείο μου.

Ξέρετε ότι έσπασαν την πόρτα εισόδου στην ΑΣΟΕΕ με αλυσοπρίονο, εσείς επιλέγετε να είστε με αυτούς που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια, εμείς επιλέγουμε να είμαστε με όλους αυτούς που θέλουν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από πάσης μορφής βία και ανομία αυτή είναι η διαφορά μας και για αυτή κρινόμαστε».

«Καλά έκαναν», φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυρία Κεραμέως κατήγγειλε ότι φοιτητές έσπασαν με αλυσοπρίονο την είσοδο του οικονομικού Πανεπιστημίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, φώναξε από κάτω «και καλά έκαναν».

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ χθες απέδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριζε επί τεσσεράμισι χρόνια αυτές τις συμπεριφορές και επέλεξε να πάει χθες να πυροδοτήσει καταστάσεις. Αποδοκιμάστηκε από τους ίδιους τους φοιτητές ο κ. Φίλης ενώ δεν είχε κουβέντα για όσα βρέθηκαν στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ άρα θεωρείται φυσιολογικό οτι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν κράνη, ρόπαλα, υλικά αμφίεσης και κουκούλες διαρρηκτικά εργαλεία πέτρες μάρμαρα. Όλα αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ φυσιολογικό να βρίσκονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο» συνέχισε η υπουργός.

Ο Νίκος Φίλης απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε χθες στην φοιτητική κινητοποίηση και προειδοποίησε την κ. Κεραμέως ότι η Νέα Δημοκρατία θα βρει απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στο πεζοδρόμιο και στη Βουλή

«Φυσικά και συμμετείχαμε στη φοιτητική κινητοποίηση γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα περάσει η αυταρχική υποτροπή, δεν θα περάσει η προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα και να μη συζητάμε το προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis. Θα είμαστε απέναντι και εδώ και στο πεζοδρόμιο και αν σας ενοχλεί η λέξη πεζοδρόμιο αλλάξτε την πείτε το αγώνας.»

Φίλης: Ο φοιτητής που μου άσκησε κριτική, μου μίλησε με ευγένεια

Ο κ. Φίλης σχολίασε και το γεγονός ότι χθες αποδοκιμάστηκε από φοιτητές όταν πήγε στην ΑΣΟΕΕ. «Η κυρία υπουργός δεν ξέρει και δεν γνωρίζει από λαό και από λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα υπάρχει και αντιπαράθεση. Πήγα χθες στο οικονομικό πανεπιστήμιο, έτσι έχουμε μάθει στην Αριστερά να υπερασπιζόμαστε παντού τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Βρέθηκαν 1-2 φοιτητές που άσκησαν κριτική, την δέχτηκα δεν έφυγα την άκουσα. Με μεγάλη ευγένεια μίλησε ο άνθρωπος. Είστε με αυτούς που με αποδοκίμασαν τον ένα-δύο; Αυτούς εσείς τους λέτε ότι είναι τρομοκράτες και στείλατε την αστυνομία να τους πιάσουν. Τώρα τι κάνετε φτηνή δημαγωγία; Να δούμε τι θα λέγατε εσείς αν ήσασταν εκεί αν τολμούσατε να πάτε που φοβάστε τις μπογιές τις κόκκινες. Ο εχθρός είναι ένας ο κυβερνητικός αυταρχισμός και το φοιτητικό κίνημα και το άσυλο δεν έχουν ιδιοκτήτες».

«Καταλαβαίνω τη θέση του κ. Φίλη είναι πάρα πολύ δυσμενής πήγε χθες στην ΑΣΟΕΕ και τον αποδοκίμασαν οι ίδιοι οι φοιτητές, η θέση του είναι πάρα πολύ δύσκολη και εδώ φαίνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ΝΔ το να βρίσκονται ρόπαλα, κράνη και μάσκες σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο το θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο, αδιανόητο και απολύτως καταδικαστέο αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτή είναι η διαφορά, αυτή είναι η αντίληψή μας και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο λαός έχει επιλέξει εμάς».