Την άποψη ότι οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε, προσθέτοντας:

«Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».

Η δήλωση Ζάεφ

Η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν έρχεται μετά τη δήλωση του Ζάεφ ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με όσα είπε, η εφαρμογή της συνδέεται άμεσα «με το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων ένταξης. Υπάρχει σύνδεση, καθώς οι Έλληνες φίλοι μας δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».