Δεν έχουν τέλος οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Έσσεξ  όπου 39 Κινέζοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό ψυγείο.

Μέσα στο μοιραίο φορτηγό έχασαν την ζωή τους συνολικά 31 άνδρες και 8 γυναίκες, ανάμεσά τους κι ένας ανήλικος, κινεζικής καταγωγής, όπως μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες βρετανικά ΜΜΕ.

Παρ΄όλο που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων από τις Αρχές, ώστε να διαλευκανθούν και οι αιτίες της τραγωδίας, Βρετανοί εμπειρογνώμονες και Βέλγοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι πως οι 39 Κινέζοι πέθαναν ενώ ήταν κλεισμένοι σε θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 ώρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Sun, υπάρχει η υποψία πως οι 39 Κινέζοι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον 12 ώρες πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε τι διαφέρει το φορτηγό-ψυγείο από τα άλλα

Από την άλλη πλευρά αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στην Daily Mail πως ο λόγος που συμμορίες δουλεμπορίας επιλέγουν τα φορτηγά-ψυγεία είναι γιατί «ο εξοπλισμός με θερμικές κάμερες που ανιχνεύουν ανθρώπινη παρουσία δεν λειτουργεί σε αυτά τα οχήματα. Είναι πολύ παγωμένα και δεν μπορείς να καταγράψεις την παρουσία κάποιου μέσα σε ένα τέτοιο κοντέινερ».

«Οι δουλέμποροι πρέπει να το γνώριζαν αυτό. Και αυτό δείχνει πόσο πονηροί είναι. Αναζητούν συνεχώς «τρύπες» και αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγει σε θύματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γιατί οι διακινητές μετέφεραν Κινέζους

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα σε φορτηγό-ψυγείο.

Το καλοκαίρι του 2000, 58 Κινέζοι είχαν βρεθεί νεκροί σε φορτηγό στο Ντόνερ της Αγγλίας.

Οι διακινητές στοιβάζουν ανθρώπους – άνδρες και γυναίκες – σε κοντέινερ και στη συνέχεια τους μεταφέρουν με διάφορα οχήματα στους τελικούς προορισμούς τους προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν ως σκλάφους σε οίκους ανοχής, σε εταιρείες μασάζ, εστιατόρια και επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Salvation Army η Κίνα είναι η τρίτη χώρα καταγωγής ανθρώπων που η οργάνωση βοήθησε για να γλιτώσουν από τα δεσμά της σκλαβιάς.

Όσον αφορά το επίπεδο των ερευνών, οι αρχές προσπαθούν να βρουν ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την τραγωδία και μάλιστα επικεντρώνονται σύμφωνα με την Telegraph σε τρία μέλη συμμορίας με βάση τη Βόρεια Ιρλανδία. Στο μικροσκόπιο έχει μπει μάλιστα μια σπείρα στην πόλη Αρμάγκ με επαφές σε παραστρατιωτικές ομάδες.

Λιποθύμησε ο οδηγός του φορτηγού

Ο οδηγός του φορτηγού του θανάτου είναι ο 25χρονος Mo Robinson, ο οποίος συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και ανακρίνεται.

Στο προφίλ του 25χρονου έχουν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες φωτογραφίες από φορτηγά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φωτογραφίες και από το φορτηγό της φρίκης.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έφοδοι της αστυνομίας σε τρία σπίτια όπως και στην οικία του 25χρονου οδηγού, που κατάγεται από την Βόρεια Ιρλανδία, αναζητώντας στοιχεία αναφορικά με την εμπλοκή του ίδιου στην πολύνεκρη τραγωδία.

Η Evening Standard αναφέρει ότι αυτόπτης μάρτυρας είδε τον 25χρονο οδηγό να λιποθυμά, αφού κάλεσε ασθενοφόρο, αντικρίζοντας το μακάβριο θέαμα.

Δημοσίευμα της DailyMail αναφέρει ότι ο Mo έβαλε σε λειτουργία την ψύξη 20 λεπτά πριν να ανοίξει τις πόρτες και να αντικρίσει τις σορούς των 39 ανθρώπων.

Φίλος του 25χρονου, μιλώντας στη βρετανική ιστοσελίδα, υποστηρίζει ότι ο νεαρός δεν γνώριζε για τους ανθρώπους μέσα στο κοντέινερ.

«Ο Μο είναι από καλή οικογένεια. Σας το λέω δεν θα ήξερε ότι οι άνθρωποι ήταν εκεί. Προφανώς πάρκαρε στο βιομηχανικό πάρκο στο Έσεξ και πήγε να πάρει χαρτιά από το εσωτερικό της πόρτας.

Όταν άνοιξε το κοντέινερ και είδε τους νεκρούς, θα τρομοκρατήθηκε, κάλεσε την υπηρεσία ασθενοφόρων, η οποία και ειδοποίησε την αστυνομία. Άκουσα ότι η θερμοκρασία στο κοντέινερ ήταν στους -25 βαθμούς και τα πτώματα είχαν παγώσει και οι άνθρωποι ήταν νεκροί για αρκετές ώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιθανό το σενάριο της σωματεμπορίας

Σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία, το πιθανότερο σενάριο φέρεται να είναι ότι οι 39 άνθρωποι, που πάγωσαν μέχρι θανάτου, αποτελούσαν θύματα κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων.

Στο μεταξύ, δεν απέκλεισαν το γεγονός ότι προορίζονταν για σύγχρονους σκλάβους, με τους διακινητές να τους μεταφέρουν στην Βρετανία ώστε να δουλέψουν σε εστιατόρια, ινστιτούτα μασάζ ή αισθητικής, ακόμα και σε οίκους ανοχής.

Πέθαναν αργά και βασανιστικά στους -25 βαθμούς

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως οι νεκροί εντοπίστηκαν παγωμένοι μέσα στο φορτηγό-ψυγείο, το οποίο έφτασε στη Βρετανία από το Βέλγιο και όχι τη Βουλγαρία, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Όπως εκτιμούν οι αρχές, τα 39 θύματα είχαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Ο Ρίτσαρντ Μπέρνετ, γενικός διευθυντής της Ένωσης Οδικών Μεταφορών, είπε πως οι 39 μετανάστες θα πάγωσαν μέχρι θανάτου σε τρομακτικές συνθήκες αν το ψυγείο ήταν σε λειτουργία. Θα ήταν σκοτεινά και αν το ψυγείο λειτουργούσε θα ήταν απίστευτα κρύα, είπε.

«Το μόνο μέρος για να πάει κανείς τουαλέτα ήταν μέσα στο κοντέινερ. Φαντάζεστε πως αν βρίσκονταν εκεί για μέρες, θα ήταν τρομακτικό» τόνισε.

Από το Βέλγιο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του «το φορτηγό της φρίκης»

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού, που συνελήφθη από την πρώτη στιγμή, γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο ψυγείο που μετέφερε.

Νεότερα στοιχεία των βρετανικών αρχών αναφέρουν πως η νταλίκα του θανάτου είχε μπει σε φέρρυ από το Βέλγιο για να περάσει τη Βρετανία.

Σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει γνωστά ότι το φορτηγό είχε ταξιδέψει από την Ιρλανδία στην Αγγλία, σε νεότερη ενημέρωσή της, η αστυνομία ανέφερε ότι τελικά το όχημα είχε φτάσει στην Αγγλία από το Βέλγιο.

Ειδικότερα, το φορτηγό είχε ξεκινήσει από την πόλη Zeebrugge του Βελγίου και είχε φτάσει στο Purfleet της Αγγλίας με πλοίο. Η αστυνομία πλέον προσπαθεί να εξακριβώσει πότε οι 39 άνθρωποι μπήκαν στο κοντέινερ – ψυγείο.

Το κοντέινερ φορτώθηκε σε εμπορικό πλοίο την περασμένη Πέμπτη περίπου στις 14:00 και χρειάστηκε ταξίδι 10 ωρών πριν δέσει σε αποβάθρα στο Έσσεξ, στις 00:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας έχει εντοπίσει τη νταλίκα του θανάτου να κινείται προς το βιομηχανικό πάρκο Γουοτεργκλέιντ λίγα λεπτά πριν οι αρχές βρουν τα 39 πτώματα. Στη 01:10 τα ξημερώματα, έφτασε στο πάρκο Γκρέις στο Έσσεξ.

Λίγο αργότερα, το κέντρο ελέγχου για τα ασθενοφόρα έλαβε τηλεφώνημα με το οποίο πληροφορούνταν για την ύπαρξη 39 πτωμάτων στο κοντέινερ. Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει αν το τηλεφώνημα αυτό έγινε από τον 25χρονο οδηγό της νταλίκας.