Εξαιρετικά αποκαλυπτικός όσον αφορά τη δράση και τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ήταν ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος αποχώρησε από την ναζιστική οργάνωση τον Σεπτέμβριο του 2017.

Μάλιστα κατά την απολογία του σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του συνηγόρου του και των δικηγόρων υπεράσπισης. Και δεν είναι τυχαίο, γιατί κατάθεση του Μίχου «καίει» την οργάνωση.

«Ο Μιχαλολιάκος ήξερε για τη δολοφονία Φύσσα το ίδιο βράδυ»

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μίχος ανέφερε  ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο σκληρός «πυρήνας» της Χρυσής Αυγής γνώριζαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το ίδιο βράδυ, ενώ οι προηγούμενοι κατηγορούμενοι (Κασιδιάρης, Μιχαλολιάκος κα) υποστήριξαν ότι το έμαθαν την επόμενη ημέρα από τα ΜΜΕ.

Ο διάλογος με το προεδρείο από το Golden Dawn Watch: 

Πρ: Είπαμε σας τηλεφωνησαν το βράδυ της δολοφονίας, ποιος;

Μίχος: Ο Λαγός, ο Παναγιώταρος, θα σας γελάσω. Θυμάμαι ο Λαγός ωρυόταν. Τον ρώτησα για τον αρχηγό αν το ξέρει, μου είπε ότι και ο Μιχαλολιάκος και οι πάντες βρίζουν. «Ποιος ήταν» του λέω «ποιος το έκανε αυτό το πράμμα» και μου λέει «αυτός ο ηλίθιος, ο πανιβλακας».

Εισ: Ο Ρουπακιάς πώς ενήργησε; Μόνος του;

Μίχος: Αυτό πρώτα απ’ όλα το ξέρει ο ίδιος, γιατί το έκανε. Δεύτερον η πράξη του δεν είναι πράξη απλά ως ηλίθιου. Τι να σας πω; Το να έχει κάποια κόντρα με έναν άνθρωπο και να πάει να κάνει αυτό το πράγμα;

Για επίθεση στους αλλιεργάτες : Η ΤΟ Νίκαιας πήγε εκεί

Ο Μίχος ουσιαστικά παραδέχτηκε την επίθεση από τάγμα εφόδου της Νίκαιας στους Αιγύπτιου αλλιεργάτες στις 12 Ιουνίου του 2012 στο Ικόνιο Περάματος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για τους αλιεργάτες ήταν άλλο θέμα. Ήταν αισχρό το θέμα, το θεωρήσαμε πάρα πολύ χοντρό και μετά μάθαμε ότι είχαν πάει με μπλουζάκι, και λέμε «οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι». Πήγαν σε σπίτι μεταναστών που κοιμόντουσαν. Το μάθαμε μετά από μέρες ότι η ΤΟ Νίκαιας είχε πάει εκεί. Τότε είπαμε στην ΚΕ για διαγραφές».

«Όποιος φεύγει από τη ΧΑ δε μιλάει»

Παράλληλα, ο Νίκος Μίχος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφερόμενος στην πορεία του μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση, ανέφερε ότι όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή «δε μιλάει».

Ο διάλογος με το προεδρείο από το Golden Dawn Watch

Πρ: Με τη ΧΑ οι σχέσεις διατηρούνται;

Μίχος: Όχι, όταν φεύγεις από ένα τέτοιο χώρο δε μιλάς, άλλη η δομή του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη και άλλη η δομή της ΧΑ.

«Υπήρχαν μέλη, ιεραρχεία, υποταγή στον αρχηγό»

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στην κατάθεσή του ο Ηλίας Κασιδιάρης και άλλα πρωτοκλασσάτα στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχαν μέλη της Χρυσής Αυγής, δε μια προσπάθεια να αποποιηθούν τα περί οργάνωσης και ιεραρχίας. Ο Νίκος Μίχος, ωστόσο, κατέθεσε ευθέως ότι υπήρχαν μέλη, ιεραρχία και τον τελευταίο λόγο είχαν «τα κεντρικά». Παράλληλα κατέθεσε ότι υπήρχε «σεβασμός», δηλαδή υποταγή στον αρχηγό.

«Φυσικά υπήρχε ιεραρχία. Φυσικά υπήρχαν μέλη από κάθε τοπική. Γι’ αυτό και είπα ότι η κάθε τοπική λειτουργούσε ημιαυτόνομα αλλά έπρεπε να δίνει λογαριασμό στα κεντρικά. Εγώ από την τοπική μου στέλναμε αναφορές ότι «αυτά ήταν τα μέλη, αυτοί είναι οι υποστηρικτές»», είπε μεταξύ άλλων.