Έξω από το λιμάνι της Συκαμιάς Λέσβου παραμένει το πλοίο Open Arms της ΜΚΟ «Proactiva».

Το πλοίο προσπάθησε να προσεγγίσει το λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς Λέσβου, τη Δευτέρα, ωστόσο, κάτοικοι από τα τα γειτονικά χωριά Πέτρα και Μόλυβος, πέταξαν πέτρες προς το πλοίο.

Τελικά, το πλοίο αγκυροβόλησε περίπου 200 μέτρα από το λιμάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες επτά άτομα του πληρώματος έχουν κατέβει, ενώ παραμένουν σε επιφυλακή οι αρχές και οι κάτοικοι.

«Δε θα μας υποδείξουν τα διπλανά χωριά τι θα κάνουμε»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συκαμιάς, Γιώργος Σαρόγλου, δήλωσε στην ιστοσελίδα «Στο Νησί» ότι οι διαμαρτυρόμενοι «καμία δουλειά δεν είχαν». «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θεώρησαν σωστό να παρέμβουν σε ένα άλλο χωριό χωρίς να ρωτήσουν κανένα. Εγώ προσωπικά έχω απευθυνθεί στο λιμεναρχείο το οποίο κάνει τη δουλειά του.

»Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Συκαμνιάς. Ήταν εντελώς παράλογο αυτό το επεισόδιο και παραλίγο να έχουμε θερμό επεισόδιο μεταξύ όλων των χωριών, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

»Δεν είχαν καμιά δουλειά να έρθουν και να μας βάλουν σε αναστάτωση, δεν θα μας υποδείξουν τα διπλανά χωριά τι θα κάνουμε!» επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Έχουν περάσει πάνω από 350.000 άνθρωποι και δεν έχουμε γίνει Μόρια. Κρατάμε σε χαμηλούς τόνους το όλο θέμα, ας μην υπερβάλλουμε», είπε ο κ. Σαρόγλου.

Από τη Λαπεντούζα στη Λέσβο

Το Open Arms μέχρι πρόσφατα επιχειρούσε στη Μεσόγειο, σώζοντας πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν ναυαγήσει ανοιχτά της Λιβύης και μεταφέροντάς τους στην Ιταλία – κυρίως στην Λαμπεντούζα – και την Ισπανία.

Η δράση του έγινε ευρέως γνωστή τον Αύγουστο, όταν το πλοίο αναζητούσε επί μια εβδομάδα πλοίο να δέσει  στη Μεσόγειο μεταφέροντας περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυνελλέξει  σε διάφορες επιχειρήσεις διάσωσης.