Μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε δόσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, διαβεβαίωσε ότι «όσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν».

Αρχίζει μέσα στον Οκτώβριο η καταβολή των αναδρομικών

«Υπολογίζουμε ότι εντός του Οκτωβρίου θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά. Ωστόσο έχουμε κάνει μία μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος με δόσεις. Με δόσεις, γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες» δήλωσε στο Open ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε για το ζήτημα των συντάξεων ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση».

Παράλληλα ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ότι «λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αρχίζει την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά μέσα στον Οκτώβριο σε αυτούς που θα προμηθευτούν πετρέλαιο».

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Αναδρομικά δεκαμήνου από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ -σε δόσεις- για κύριες συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 200 ευρώ σε 250.000 συνταξιούχους, φέρνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» στο υπουργείο Εργασίας συστήνεται ομάδα εργασίας ώστε να καταρτίσει σχέδιο νόμου για συμμόρφωση του Ασφαλιστικού με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και στόχο η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί έως το τέλος του έτους.

Τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το δεκάμηνο ο συνολικός «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Όλες οι άλλες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι αγωγές και οι αιτήσεις πέφτουν στο κενό.

Για το δεκάμηνο λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ.

Οι δόσεις

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ποσού, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πως η ανάγνωση των αποφάσεων δείχνει ότι οι αξιώσεις για αναδρομικά από τις παλαιές κύριες και επικουρικές (λόγω των μειώσεων του 2012) φαίνεται πως παραμένουν ισχυρές µόνο για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και µόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια.

Οι κρίσεις αυτές διατυπώνονταν µε σχετική επιφύλαξη έως την ολοκλήρωση της μελέτης των τελικών δικαστικών αποφάσεων.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κάποιος το ποσό για το δεκάμηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 204 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 έως 122 ευρώ τον μήνα.

Για τις ΔΕΚΟ

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 188 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 έως 113 ευρώ τον μήνα.

Για το ΙΚΑ

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ευρώ τον μήνα έως και 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 έως 107 ευρώ τον μήνα.

Για το ΝΑΤ

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις καταργούνται οι περικοπές οι οποίες επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.