Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή One Talk σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την εισβολή της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας και το δανεισμό της χώρας με αρνητικό επιτόκιο.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «πλήρη εξευτελισμό της Βουλής όταν με προκαταρκτικές επιτροπές οι μεν κατηγορούν τους δε». «Έχουμε ξεχάσει τη βασική αρχή των φιλελεύθερων δημοκρατιών, το διαχωρισμό, δηλαδή των εξουσιών» αναρωτήθηκε.

Αυτό που συμβαίνει μέσα στην ελληνική Βουλή είναι μια «κακοφωνία» για τον κ. Βαρουφάκη, η οποία «στηρίζει την πλήρη ατιμωρησία και κατά συνέπεια καταργεί το Σύνταγμα».

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι «να σταματήσουν οι ανακριτικές επιτροπές και να δημιουργηθεί ένα σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος που θα αποτελείται από εισαγγελείς και δικαστές και άτομα που γνωρίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής, αλλά όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η εισβολή της Τουρκίας

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, υποστηρίζοντας πως το τελευταίο αποτελεί «προδοσία εκ μέρους της Αμερικής, ενός λαού που έχει θυσιαστεί για τον εαυτό του και την πατρίδα του, αλλά και για εμάς στη Δύση».

Αναφορικά με τον Ερντογάν εξέφρασε την άποψη πως με αυτή την εισβολή διαπράττει τρία εγκλήματα με πρώτο το σφυροκόπημα των Κούρδων και δεύτερο τη σταθεροποίηση της δικτατορίας του.

Το τρίτο του έγκλημα αφορά την πρόθεση της μεταφοράς 2.000.000 Σύριων προσφύγων στην περιοχή που θα «απελευθερώσει» από τους Κούρδους.

Προσφυγικό

Μίλησε ακόμα για το διαχωρισμό μεταναστών – προσφύγων τονίζοντας πως ένας τέτοιος διαχωρισμός είναι «παρωχημένος και πρέπει να ξεχαστεί».

Ως προς το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για το προσφυγικό, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως πρέπει να κλείσει η Μόρια, καθώς «δεν είναι δυνατό να έχεις ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ελληνικό έδαφος» και πρότεινε τη διασπορά των προσφύγων που κατοικούν εκεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και τη συζήτηση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για το πώς μπορούν οι πρόσφυγες να ενταχθούν στην Ευρώπη».

«Ο Ερντογάν είναι δειλός και κάνει παλικαρισμούς εκεί που τον παίρνει» κατέληξε.

Αρνητικό επιτόκιο

Τέλος, μίλησε για το δανεισμό της χώρας με αρνητικό επιτόκιο εκφράζοντας την άποψη πως κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, καθώς ο δανεισμός γίνεται με επιτόκια αγοράς και όχι με επιτόκια τρόικας, όπου κάτι τέτοιο θα είχε σημασία.

«Μόνο οι αδαείς μπορούν να ζητωκραυγάζουν για τα αρνητικά επιτόκια της αγοράς» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «είμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση», ενώ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του κ. Σταϊκούρα υποστήριξε πως «δε βγαίνει». Εξέφρασε την θέση του ΜέΡΑ25 για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και για το μοντέλο καζινοτουρισμό που προορίζεται για την επένδυση στο Ελληνικό. «Κάνε κάτι να συνδυάζει υψηλής ποιότητας πολιτισμό με υψηλή τεχνολογία» ήταν η πρότασή του.

Πηγή: onetv.gr