Μετακινείστε με το λεωφορείο; Εάν η αφετηρία ή ο προορισμός σας είναι το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς, καλό είναι να γνωρίζετε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) προχωρά σε κατάργηση, διαχωρισμό, ενοποίηση αλλά κι ενίσχυση δρομολογίων σε ορισμένες λεωφορειακές γραμμές κορμού της Αττικής όσο και στη γραμμή express από τον Πειραιά, ώστε να δείτε εάν και κατά πόσο επηρεάζεστε στην προσπάθειά σας να κυκλοφορήσετε στην πόλη.

Οι αλλαγές αφορούν λεωφορεία που έφταναν έως το κέντρο κυρίως από τα νότια προάστια, τα οποία θα τερματίζουν πλέον στο σταθμό του μετρό Συγγρού ΦΙΞ και δε θα προσεγγίζουν το κέντρο, αλλά κι από τα δυτικά προάστια, τα οποία επίσης θα  ολοκληρώνουν τις διαδρομές νωρίτερα από το μέχρι τώρα τέρμα  με τους επιβάτες να μετεπιβιβάζονται είτε στο μετρό είτε σε άλλες γραμμές που διατηρούνται.

Στις αποφάσεις του ΟΑΣΑ επισημαίνεται πως οι αλλαγές στηρίζουν τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό του Οργανισμού «ο οποίος έλαβε υπόψη του τα λειτουργικά στοιχεία των γραμμών που τροποποιούνται (διαδρομή, δρομολόγια, οχήματα, επιβατική κίνηση κ.λπ.), τους διαθέσιμους πόρους της ΟΣΥ Α.Ε. (οδηγοί και οχήματα), καθώς και την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης αυτών».

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες τροποποιήσεις στις λεωφορειογραμμές:

054 ΠΕΡΙΣΣΟΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Διαχωρισμός της λεωφορειακής γραμμής 054 (Περισσός – Ακαδημία -Μεταμόρφωση) σε δύο νέες λεωφορειακές τροφοδοτικές γραμμές 054 (Περισσός - Λαμπρινή - Πολυτεχνείο) και 211 (Μεταμόρφωση – Ακαδημία). Αποκόπτεται τμήμα διαδρομής στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που θα καλύπτεται από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

732 ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ

Διαχωρισμός της λεωφορειακής γραμμής 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία – Ζωοδόχος Πηγή) σε δύο νέες λεωφορειακές τροφοδοτικές γραμμές: 732 (Αγ. Φανούριος - Χαλκοκονδύλη) και 214 (Ζωοδόχος Πηγή - Ακαδημία). Αποκόπτεται τμήμα διαδρομής στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που θα καλύπτεται από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

409 - 413 ΠΑΠΑΓΟΥ - ΣΤ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ

Ενοποιούνται οι λεωφορειακές γραμμές 409 και 413 σε μία λεωφορειακή γραμμή. Η γραμμή με την παρούσα της μορφή εκτελεί δρομολόγια την Κυριακή και τις καθημερινές μετά τις 20:00.

Β2 ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ - ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από τον Σταθμό Συγγρού Φίξ έως την Ακαδημίας. Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό μετρό Συγγρού – Φιξ. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή Β2 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιείται μέσω άλλων γραμμών του δικτύου (040, Α2) και της γραμμής 2 του μετρό.

Γ10 ΑΝΑΚΑΣΑ - ΠΛ. ΒΑΘΗ

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από το σταθμό Κάτω Πατήσια έως την Πλατεία Βάθη. Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό του μετρό στα Κάτω Πατήσια, ενώ η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή Γ10 θα παρέχεται μέσω άλλων γραμμών του δικτύου που διέρχονται από τις οδούς Αχαρνών και Λιοσίων και της γραμμής 1 (ηλεκτρικός).

711 ΖΩΦΡΙΑ - ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από τα ΄Ανω Λιόσια μέχρι τον σταθμό μετρό Αττική. Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό προαστιακού Άνω Λιοσίων. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 711 προς το κέντρο της Αθήνας θα γίνεται μέσω μετεπιβίβασης στη λεωφορειακή γραμμή Β12 η οποία ενισχύεται ή στον προαστιακό. Παράλληλα, λειτουργεί στην περιοχή και δημοτική συγκοινωνία.

165 ΤΕΡΨΙΘΕΑ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 165 στην οποία εκτελείται ένα δρομολόγιο σε ημερήσια βάση αναστέλλεται. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 165, θα παρέχεται από τη γραμμή 164 και από άλλες γραμμές του δικτύου και της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

155 ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 155. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 155 θα παρέχεται από άλλες γραμμές του δικτύου και της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Χ80 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ EXPRESS

Η λειτουργία της γραμμής Χ80 αναστέλλεται εποχιακά, καθώς λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες για τουριστικούς λόγους και με βάση τον προγραμματισμό καταργείται κάθε χρόνο αρχές Νοεμβρίου.

100 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΑΓΟΡΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 100. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 100 θα παρέχεται από τις γραμμές μετρό 1,2,3 και από άλλες λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ στο Δήμο Αθηναίων.

Γ16 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής Γ16, καθώς λειτουργεί παράλληλα η λεωφορειακή γραμμή 866 Ασπρόπυργος – Σταθμός Αγ. Μαρίνα μέχρι τον σταθμό Αγ. Μαρίνα, η οποία ενισχύεται και παράλληλα τροποποιείται σε ένα τμήμα της στο Χαϊδάρι, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση και με τη λεωφορειακή γραμμή Α15 Σταθμός Λαρίσης – Δάσος.

713 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ) - ΣΤ. ΠΡΟΑΣΤ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 713. Η διαδρομή της θα καλύπτεται από τη γραμμή κορμού Β12 Μάρνη – Άνω Λιόσια (διέρχεται και από τον σταθμό Άνω Λιοσίων) η οποία ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του επιβατικού κοινού που κινείται στον άξονα της Λ. Φυλής.

404 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ

Αναστέλλεται η γραμμή 404. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από αυτή θα παρέχεται από άλλες γραμμές του δικτύου (402, Α5, Β5), καθώς και τη δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Χαλανδρίου.

 

Μειωμένο εισιτήριο για τους φοιτητές

Παράλληλα με ανακοίνωσή του ο Ο.Α.Σ.Α. υπενθυμίζει στους Φοιτητές  τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για να ανανεώσουν ή να προμηθευτούν το πάσο που τους επιτρέπει την μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο στα ΜΜΜ.

Οι φοιτητές μπορούν να προσέρχονται μέχρι την 31η Οκτωβρίου, στα ενεργά εκδοτήρια των σταθμών του Μετρό ή στα εκδοτήρια Συντάγματος και Αεροδρομίου της ΟΣΥ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επέκταση του χρονικού διαστήματος ισχύος του δικαιώματός τους στις προσωποποιημένες κάρτες Athenacard που έχουν ήδη στην κατοχή τους.

Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν μαζί με τις κάρτες είναι η ακαδημαϊκή ταυτότητα για την επιβεβαίωση ισχύος της ιδιότητας τους και το έγγραφο πιστοποίησης ΑΜΚΑ (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή).

Οι φοιτητές που δεν θα προβούν στην παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία, από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μέχρι να την ολοκληρώσουν, θα μετακινούνται με κόμιστρο κανονικής τιμής, αναφέρει χαρακτηριτσικά η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας σε πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δεν διαθέτουν ακόμα ακαδημαϊκή ταυτότητα , να σημειωθεί, ότι μπορούν να προβούν στην έκδοσή της μόνο στα παραπάνω αναφερόμενα εκδοτήρια, καταχωρώντας το δικαίωμά τους για μειωμένο κόμιστρο με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας,

-Εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης προεγγραφής ή βεβαίωση εγγραφής τους στο οικείο ίδρυμα και

-Έγγραφο πιστοποίησης ΑΜΚΑ (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή).

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ και το ωράριο λειτουργίας τους δίνονται από τον ακόλουθο σύνδεσμο : http://www.stasy.gr/index.php?id=77

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από