Πήραν «φωτιά», το βράδυ της Παρασκευής, τα τηλέφωνα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Τουρκίας ότι στις 7 Οκτωβρίου το Γιαβούζ ξεκινάει γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο «οικόπεδο 7».

Την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συντονισμένες ενέργειες

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας και τον συντονισμό ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα, είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωσή του, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Ν. Αναστασιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης.

Απτόητη η Αγκυρα

Την ίδια ώρα πάντως, απτόητη -παρά τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Λευκωσίας- προχωρά τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία.

Η Αγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων στην περιοχή, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να δημοσιεύει μία σειρά φωτογραφιών από τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, drone αλλά και αεροσκάφη που συνοδεύουν τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ, περιλαμβάνονται σε αυτές, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή.

«Στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να βρίσκονται αδιάλειπτα οι πλατφόρμες γεώτρησης Φατίχ και Γιαβούζι, οι φρεγάτες TCG Orucreis και TCG Gazianter, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου στο Twitter.

Τουσκ: Να τερματισθούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ ενημέρωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Δημοκρατία, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε γραπτή δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως ο πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ενημέρωσε ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος θα παρακολουθήσει τις επόμενες μέρες τις σχετικές διεργασίες σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις απαράδεκτες εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες γίνονται τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. αναπτύσσει πρωτοβουλία και προσπαθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και ότι αυτή η δραστηριότητα της τουρκικής πλευράς αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα δημιουργώντας ένταση και καχυποψία.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των ΗΕ και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

Επικοινωνία Μογκερίνι – Χριστοδουλίδη

Στο μεταξύ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, «συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Αναλυτικά Φεντερίκα Μογκερίνι και Νίκος Χριστοδουλίδης «στη συζήτησή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου» αναφέρεται.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ζητά «να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες».

Τονίζεται ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Επιπλέον, «η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» καταλήγει η ανακοίνωση.