Πιέσεις προς την Τουρκία προκειμένου να σταματήσουν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση στις Δομές προσφύγων είναι εκρηκτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος επισκέφθηκε χθες, την Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η διαμόρφωση διαύλου απ’ ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με το δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια

Πάντως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Μόριας, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική καθώς καθημερινά φτάνουν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια.

Ο αριθμός των προσφύγων που συνωστίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στον κέντρο φιλοξενίας ξεπερνά τις 12.000.

Άθλιες είναι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και στο ΚΥΤ της Σάμου όπου φιλοξενείται πολλαπλάσιος αριθμός προσφύγων από τη δυναμικότητα που έχει η Δομή.

Το υπ. Προστασίας ψάχνει να μισθώσει ακίνητα για τη στέγαση προσφύγων

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με χθεσινή του ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυμφορηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί, όπως αυτός της Μόριας, της Σάμου και άλλων περιοχών.