Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στο προσφυγικό μετά και τα τελευταία γεγονότα σε Μόρια και Οινούσσες κρούουν οι Γιατροί του Κόσμου με ανακοίνωση που εξέδωσαν, στην οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη βιώσιμης λύσης σχετικά, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των επιβαρυμένων από τις αυξημένες ροές νησιών και ταυτόχρονα την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου.

«Η μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. «Οπως κατεπείγουσα είναι και η ιατρική τους φροντίδα  έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος».

»Δεν θέλουμε να μιλάμε με νούμερα αλλά με πρόσωπα. Ωστόσο οι αριθμοί, εδώ και καιρό,  είναι αποκαλυπτικοί» σημειώνουν:   «Στη Μόρια διαμένουν περίπου 13.000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις  για 3.000. Στο σύνολο των νησιών, οι διαμένοντες υπολογίζονται στους 26.273 – ενώ η χωρητικότητα των  κέντρων φιλοξενίας είναι για 6.338 άτομα».

Οι Γιατροί του Κόσμου, παρόντες στη Λέσβο από το 2013, προσφέροντας ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διασφαλίζοντας άμεσα την προστασία των ευάλωτων προσώπων και επισπεύδοντας τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου:

«Οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής δεν θα πάψουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, ακραία φτώχεια και φυσικές καταστροφές. Τώρα είναι η ώρα για ρεαλιστικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες για τα θύματα πολέμων και καταστροφών που καταφτάνουν κάθε μέρα στις ακτές μας. Τώρα είναι και πάλι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη στο δράμα των αμάχων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλα τα μέλη μας, να συσπειρωθούν στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων».

»Η Λέσβος, άλλωστε», προσθέτουν, «δεν είναι το μοναδικό νησί του βορειοανατολικού αιγαίου που αντιμετωπίζει την αύξηση μεταναστευτικών ροών. Αφίξεις προσφύγων σημειώθηκαν στο Καστελόριζο, στην Κάρπαθο, στο Αγαθονήσι και στη Σύμη.

»Η Σύμη, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή από το 2015   έχει μόνο ένα γιατρό για περίπου 3.000 κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες. Οι Γιατροί του Κόσμου,  έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της  ιατρικής φροντίδας των ανθρώπων στη Σύμη.

»Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλα απανθρακωμένα σώματα, ούτε για άλλες πνιγμένες ζωές» καταλήγουν οι Γιατροί του Κόσμου,  καλώντας «την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα κέντρα αποφάσεων να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από