Προς τα αίτια της φωτιάς, η οποία ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Olympic Champion, στρέφονται οι έρευνες των αρχών. Δύο είναι τα βασικά σενάρια που δίνονται από άνδρες του Λιμενικού.

Όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά, κατά το πρώτο σενάριο, η φωτιά εκδηλώθηκε σε φορτηγό – ψυγείο, το οποίο βραχυκύκλωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το Λιμενικό ερευνά το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από μετανάστες που είχαν μπει παράνομα στο γκαράζ του πλοίου, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς την Ιταλία.

Την προανάκριση της υπόθεσης για την πυρκαγιά στο πλοίο έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από το πλοίο

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τον απόπλου του Olympic Champion από την Ηγουμενίτσα με προορισμό τη Βενετία. Λίγο πριν τις 8 το πρωί, η αριστερή πλευρά του πλοίου καλύφθηκε από πυκνούς  μαύρους καπνούς, προκαλώντας πανικό στους 613 επιβαίνοντες.

Drone κατέγραψε πανοραμικά πλάνα από το φλεγόμενο πλοίο.

Στο εσωτερικό του γκαράζ του πλοίου, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές.

Μέσα στο πλοίο υπήρχαν 94 φορτηγά και  195 ΙΧ. Έντεκα φορτηγά υπέστησαν ζημιές, μικρές και μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφόρηση από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, κάποιες νταλίκες έχουν καεί ολοσχερώς ενώ κάποιες άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και στα εμπορεύματα που μετέφεραν.

Ένα από τα φορτηγά παραμένει στο γκαράζ του πλοίου και πιθανολογείται ότι είναι αυτό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Στο βίντεο που εξασφάλισε το epirustvnews.gr, φαίνονται οι καμένες και λιωμένες νταλίκες από την φωτιά, ενώ το εσωτερικό του πλοίου έχει μαυρίσει από τον καπνό.

Δύσκολη η δουλειά της Πυροσβεστικής

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στο γκαράζ του Olympic Champion.

Συνολικά, επιχείρησαν 46 πυροσβέστες, 10 οχήματα και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο. Στο σημείο βρέθηκαν και ένα πλωτό του Λιμενικού και ένα ρυμουλκό.

Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση και οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό και αντιασφυξιογόνος μάσκες.

Πέντε τραυματίες

Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν πέντε άτομα, δύο με εγκαύματα στα κάτω άκρα, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ένα ακόμα στη μέση. Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Φιλιατών. Οι τέσσερις από αυτούς πήραν εξιτήριο, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Oι δύο εγκαυματίες είναι ένας 80χρονος Έλληνας και ένα Γερμανός, ο οποίος έφερε μικρής έκτασης έγκαυμα στο πόδι.

Στο νοσοκομείο παραμένει με αναπνευστικά προβλήματα ένας Κούρδος μετανάστης, ο οποίος βρέθηκε κρυμμένος μέσα σε νταλίκα. Ο Κούρδος φρουρείται από άνδρες του Λιμενικού.

Ασφαλείς οι υπόλοιποι επιβάτες

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στο Olympic Champion, η κινητοποίηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν άμεσα οι 538 επιβάτες και τα 74 άτομα πλήρωμα.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου και δόθηκε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε μέσω Facebook ότι «όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς. Οι συντονισμένες προσπάθειες πληρώματος και Λιμενικού απέδωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι επιβάτες του πλοίου αναμένεται να προωθηθούν στους προορισμούς τους απόψε με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Hellenic Spirit και Cruise Europa.