Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα, αυτή του πρωθυπουργού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τούρκο πρόεδρο, όταν αντάλλαξαν χειραψία στον προθάλαμο.

Τι αναμένεται στη συνάντηση

Το τετ α τετ έρχεται σε μια συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, εάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρότασή του για «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».