Δια του… τηλεφώνου ενημερώθηκαν οι ασθενείς του νοσοκομείου Αττικόν πως διακόπηκε όλο το πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με καταγγελία ασθενών και εργαζομένων σήμερα Πέμπτη σταμάτησε αιφνιδιαστικά και εντελώς απροειδοποίητα όλο το πρόγραμμα με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να ειδοποιηθούν τελευταία στιγμή πως ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού τους.

Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων δεν δόθηκε καμία εξήγηση στους ασθενείς για τον λόγο που διακόπηκαν οι χημειοθεραπείες τους, αλλά ούτε και απάντηση για το πότε θα πραγματοποιηθούν ξανά συνεδρίες.

«Το να διακόπτεται το πρόγραμμα αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες. Το γεγονός αυτό (το οποίο έχει επαναληφθεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν) δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αττικόν: Το υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης

Η επίσημη αιτιολόγηση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου Αττικόν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα ΧΜΘ σκευασμάτων, διότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει – αποδεσμεύσει τα αντίστοιχα ποσά φαρμακευτικής δαπάνης.

Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων: Απαράδεκτη και αιφνίδια η διακοπή των χημειοθεραπειών

Όπως αναφέρει μιλώντας στο in.gr, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και γιατρός στη μονάδα εντατικής θεραπείας κ. Μιχάλης Ρίζος, οι ασθενείς ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά για την διακοπή της χημειοθεραπείας του μέσω τηλεφώνου.

«Από το πρωί έχουμε δεχτεί καταγγελίες πως δεκάδες ασθενείς δεν έκαναν χημειοθεραπεία σήμερα και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε την Δευτέρα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν πάλι τις χημειοθεραπείες τους.  Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου τα αποθέματα είναι πολύ λίγα και εκκρεμεί από το Υπουργείο Υγείας η υπογραφή για την πληρωμή των σκευασμάτων», ανέφερε ο Μιχάλης Ρίζος.

Δεκάδες ασθενείς χωρίς χημειοθεραπεία

Ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων τόνισε πως η αναβολή του προγράμματος αφορά μερικές δεκάδες ασθενείς, περίπου το 25% όσον είναι συνολικά στο πρόγραμμα στο Αττικό.

«Μια καθυστέρηση έστω και ολιγοήμερη μπορεί να οδηγήσει στην αναποτελεσματικότητα της αγωγής. Είναι  σοβαρό το θέμα», τόνισε και συνέχισε:

«Θέλουμε να δοθεί μία απάντηση και μία εξήγηση τόσο για την μεγάλη έλλειψη των φαρμάκων όσο και για την αιφνίδια διακοπή του προγράμματος καθώς η υγεία δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο ποτέ ξανά δεν είχε συμβεί με τέτοια ένταση, πράγμα που φανερώνει πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.