«Είναι βασικής σημασίας η ΕΕ να γυρίσει σελίδα προς μια μόνιμη και όχι έκτακτη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν θετικός σχετικά με έναν  ευρωπαϊκό μηχανισμό που να αφορά τις αποβιβάσεις μεταναστών και προσφύγων, την άμεση κατανομή τους  και τις περιπτώσεις επαναπατρισμού.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι το κρίσιμο αυτό θέμα πρέπει να τύχει ρεαλιστικής διαχείρισης και να μην αποτελεί μέσο αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας όπως συνέβη μέχρι τώρα.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι με τον αυτόματο μηχανισμό για τους  μετανάστες και πρόσφυγες, πριν από τις αφίξεις  στην Ιταλία και στη Μάλτα, θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την κατανομή των διασωθέντων στις διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ.

Μια πρόοδος που αναμένεται να επισημοποιηθεί στη Μάλτα, την ερχόμενη Δευτέρα κατά την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών στο νησί της Λαμπεντούζα είναι υπερπλήρες και ότι επείγει οπωσδήποτε μια ικανοποιητική λύση.

Ηρεμία μετά την καταιγίδα

Mε την επίσκεψη αυτή, αποκαθίστανται και οι σχέσεις των δυο χωρών. Κατά την διακυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, ιδίως ο Ματέο Σαλβίνι είχε κατακρίνει συχνά, με ακραίες εκφράσεις, τη γαλλική πολιτική για τους μετανάστες.

«Θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη και επιθυμούμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα σε ότι αφορά την ιταλογαλλική φιλία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και εξήγησε ότι «η φιλία αυτή είναι πανίσχυρη. Ακόμη κι όταν υπάρχουν διαφωνίες και τσακωμοί, φτάνει πάντα η στιγμή της συμφιλίωσης» τόνισε.

Τέλος, θέλησε να τιμήσει -όπως είπε χαρακτηριστικά- τη δουλειά που έκανε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Μάριο Ντράγκι, «όπως και να εκθειάσει τις τελευταίες αποφάσεις του, οι οποίες ελήφθησαν με διορατικότητα και θάρρος»