Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αρνητική σε ό,τι αφορά την προοπτική ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

«Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση είναι πολύ πιο αρνητικός παρά θετικός σε ό,τι αφορά τις προοπτικές να επιτευχθεί μια αναθεωρημένη Συμφωνία Αποχώρησης στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου», ανέφερε η JP Morgan σε έκθεσή της προς τους πελάτες της.

«Η διαπραγματευτική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να είναι να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες των προτάσεών του αργά στη διαδικασία και να χρησιμοποιηθεί η ωμή βία της απειλής της μη συμφωνίας προκειμένου να αναγκαστεί η ΕΕ να τις αποδεχθεί», ανέφερε η JPMorgan. «Η πολύ περιορισμένη αξιοπιστία αυτής της απειλής έρχεται να προστεθεί στους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να λειτουργήσει μια τέτοια προσέγγιση ωμής βίας».

Καμπανάκι από τον Γιούνκερ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το Brexit κρούει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας απολύτως υπαρκτό το σενάριο του «no deal».

«Ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ αληθινός», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

«Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει για τις 31 Οκτωβρίου»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός (…) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ένα δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ