Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με το προσφυγικό να έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Ειδικότερα, στη Λέσβο, μέχρι το πρωί της Τρίτης, είχαν φτάσει 300 μετανάστες . Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, συνολικά 454 μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τη Δευτέρα έως και σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Από αυτούς, 228 πέρασαν χθες και άλλοι 226 σήμερα. Ροές μεταναστών διαπιστώθηκαν σήμερα και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου: 81 πέρασαν στη Χίο και 220 στη Σάμο.

Έτσι, συνολικά, σήμερα, στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 527 άτομα, τα οποία προωθούμενα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζήτησαν άσυλο.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πλέον, ζουν περισσότερα από 11.000 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων διαμένουν στον καταυλισμό ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες σε κτήματα που είτε έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ είτε έχουν αυθαίρετα καταληφθεί.

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, βλέποντας την κατάσταση να έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο, Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν τον συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο.

Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για ένα τέτοιο συντονισμό, ενόψει και του επικειμένου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αλλά και με δεδομένη την εκφρασθείσα πρόθεση της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να θέσει στις προτεραιότητές της τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Guardian: Στα όρια της καταστροφής τα hotspot στα νησιά

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό.

Σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά προσφυγικά camps», γίνονται αναφορές για «παιδιά που τα έχουν δαγκώσει σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια», για «εκατοντάδες ανθρώπους που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν ένα μπάνιο».


Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι «ελλείψεις σε φαγητό που τείνουν να γίνουν κανονικότητα» στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Το επίπεδο της συμφοράς δεν περιγράφεται»
Στον Guardian μιλάει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που «σημαίνει συναγερμό για 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι στα υπερπλήρη camp των νησιών του Αιγαίου και ζουν σε τέτοιες συνθήκες που πλησιάζουν τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής». «Το επίπεδο της συμφοράς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται» δηλώνει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ.

«Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από