Με τη βρετανική Βουλή να έχει κλείσει, το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, τον νόμο που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση της εξόδου σε εφαρμογή και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να λέει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει νέα αναβολή της εξόδου, είναι κατανοητό ότι η χώρα βαδίζει στην κυριολεξία σε… αχαρτογράφητα νερά.

Το μόνο σίγουρο είναι το τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, πράγμα που έχει υποσχεθεί να πράξει ο Μπόρις Τζόνσον, αψηφώντας τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο και υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα σενάρια ενός άτακτου Brexit, σύμφωνα τα έγγραφα που έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί τη χώρα, θα είναι χαοτική, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Χάος με έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων

Συγκεκριμένα, αυτά κάνουν λόγο για ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, με συνέπεια τα προβλήματα την τροφοδοσία φαρμάκων και νωπών τροφίμων, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις.

Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο που, απρόθυμα, έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση. Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer», όπως είναι η κωδική της ονομασία, προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Guardian, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο που διέρρευσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα Sunday Times, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε τότε ως ξεπερασμένο. Ενώ εκείνο το έγγραφο χαρακτηριζόταν «βασικό σενάριο», το νέο έγγραφο περιγράφεται ως «το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με τον Guardian.

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από αίτημα βουλευτών που κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι υποκρύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και θα μπορούσαν να εντείνουν την πολιτική διαμάχη καθώς η Βρετανία οδηγείται προς την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την έξοδό της από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ετοιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων για μια έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πιθανόν να είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω της πολιτικής σύγχυσης ενόψει του Brexit. Τα φορτηγά θα μπορούσαν αρχικά να περιμένουν έως και δυόμισι ημέρες για να διασχίσουν τη Μάγχη.

«Θα μειωθεί η τροφοδοσία ορισμένων ειδών νωπών τροφίμων. Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές να επιτείνουν τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων… Διαδηλώσεις και αντι–διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Operation Yellowhammer που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει μόνο το χειρότερο σενάριο, και ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις προετοιμασίες στην περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε ότι οι υποθέσεις στο 5σέλιδο έγγραφο επανεξετάζονται.

Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τους σοβαρούς κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το Κοινοβούλιο, οι εργασίες του οποίου έχουν ανασταλεί, για να «εξετάσει σε λεπτομέρεια αυτά τα έγγραφα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την περίπτωση μη συμφωνίας».

Δείτε το έγγραφο:

Δεν είπα ψέματα στη Βασίλισσα, επιμένει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει πει ψέμματα στη Βασίλισσα για τους λόγους αναστολής του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, την ίδια ώρα πάντως που η απόφαση αυτή έχει κριθεί παράνομη από δικαστήριο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του έως τις 14 Οκτωβρίου, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί πως έγινε για να εμποδιστούν οι προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Πάντως χθες το εφετείο της Σκωτίας αποφάσισε πως η αναστολή δεν είναι νόμιμη και είχε σκοπό να θέσει εμπόδια στους βουλευτές με αποτέλεσμα αντίπαλοί του να τον κατηγορήσουν ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα για τους λόγους της αναστολής.

Στην ερώτηση αν είπε ψέματα στη βασίλισσα, ο Τζόνσον απάντησε: «Απολύτως όχι» και τόνισε πως η τρέχουσα σύνοδος του Κοινοβουλίου είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πρόσθεσε πως οι βουλευτές θα έχουν άφθονο χρόνο για να συζητήσουν και πάλι το Brexit έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

Μάλιστα επιμένει πως ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου ώστε η κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο ώστε να παρουσιάσει το νομοθετικό της πρόγραμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από