Εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να έχει «φορτωθεί» έναν νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση στο Brexit, τη στιγμή που εκείνος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το κάνει, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφασίζει ότι η καλύτερη επιλογή είναι… να κλείσει το κοινοβούλιο απόψε!

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο Westminster, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι, ενώ η κυβέρνηση θα συνταχθεί με το νόμο, ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει άλλη παράταση για την ολοκλήρωση του Brexit.

«Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιδιώξει παράταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος και συνέχισε: «Αν οι Βουλευτές θέλουν να επιλύσουν αυτό το θέμα, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος – να ψηφίσουμε σήμερα για τις εκλογές και να αφήσουμε το κοινό να αποφασίσει».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Δουβλίνο, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Ιρλανδούς να στηρίξουν την πρότασή του για το Brexit, λίγες ώρες προτού ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Άλλωστε, όλα τα στοιχεία έδειχναν πως ούτε σήμερα θα υπήρχε λύση.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητάει εκλογές. Στη Βρετανία, όμως, δεν αρκεί να τις ζητήσει ο πρωθυπουργός, πρέπει να πάρει την έγκριση των 2/3 της Βουλής. Η αντιπολίτευση, ενώ στην αρχή είπε ότι θα δεχτεί εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, όταν περάσει ο νόμο που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μετά… άλλαξε στάση και είπε ότι θα δεχτεί μόνο όταν οι εκλογές γίνουν Νοέμβριο, όταν δηλαδή θα έχουν ζητήσει και πάλι ακόμα μια παράταση.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σήμερα να ζητήσει εκ νέου εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου, όμως το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το αρνητικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με το διάταγμα της Ελισάβετ, η Βουλή πρέπει να κλείσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιλέγει να το κάνει απόψε, δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου, από πολλούς εκλαμβάνεται ως απειλή προς τους βουλευτές, ώστε να ψηφίσουν ναι στις πρόωρες εκλογές.

Συστάσεις προς την κυβέρνηση

Τρεις ξεχωριστές συστάσεις να μην αθετήσει τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για το Brexit, έλαβε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η Ένωση Δικηγόρων Ποινικού Δικαίου καταδίκασε πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που αποκλείει μία έξοδο χωρίς συμφωνία και ζητά νέα παράταση στην αποχώρηση, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ προέβη σε μία ασυνήθιστη σύσταση προς τον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Κάρολιν Γκούντγουιν δήλωσε ότι «μέσα ή έξω από την ΕΕ, μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται την κυριαρχία του νόμου, ενεργεί κατά τα συμφέροντα του λαού, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, που αψηφά την κυριαρχία του νόμου και αναζητά την παραβίασή του, υπονομεύει όλο το δικαστικό σύστημα και ανοίγει την πόρτα στην οχλοκρατία και σύντομα στην αναρχία». Η ίδια αναρωτήθηκε πώς μία κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύεται να πατάξει την εγκληματικότητα, όταν η ίδια απειλεί να παραβιάσει το νόμο.

Με αφορμή τα σενάρια που εξετάζει η Ντάουνινγκ Στριτ για να επιτύχει την έξοδο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου, αψηφώντας την απόφαση του κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ – το όνομα του οποίου ακούστηκε ως ένα από αυτά υπουργών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της παραίτησης της υπουργού Εργασίας ‘Αμπερ Ραντ – συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να «υπακούσει το νόμο».

Αλλά και ο πρώην ανώτατος δικαστής λόρδος Σάμτσιον επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για δεύτερη επιστολή προς την ΕΕ, που θα «σαμποτάρει» την αρχική επιστολή για παράταση του άρθρου 50 – την οποία είναι υποχρεωμένος να ζητήσει το Μπόρις Τζόνσον, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο – είναι παράνομο. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα επιδείκνυε καταφρόνηση της δικαστικής αρχής, εάν επιχειρούσε να αιτηθεί μία παράταση και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ζητήσει από την ΕΕ να την απορρίψει, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση στο Brexit.

Διαρροές στον βρετανικό Τύπο εμφανίζουν συζητήσεις μέσω μηνυμάτων μεταξύ βουλευτών των Τόρις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που προτρέπουν τον πρωθυπουργό να «παραβιάσει το νόμο και να ολοκληρώσει το Brexit» στην προβλεπόμενη ημερομηνία, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνέντευξή του, η κυβέρνηση να «δοκιμάσει τα όρια» των απαιτήσεων του νομοσχεδίου, αμφισβητώντας στο δικαστήριο την πρόβλεψη της παράτασης. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο δεν θα παραβίαζε το νόμο, αλλά ούτε και θα συμμορφωνόταν με αυτόν. «Θα εξετάσουμε πολύ προσεχτικά, νομικά, τι απαιτεί και τι δεν απαιτεί (το νομοσχέδιο)» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφοντας από το Δουβλίνο, σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καταθέσει μία ακόμη πρόταση στη Βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, ζητώντας τη συναίνεση των βουλευτών του Σώματος, που, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, σκοπεύουν να την καταψηφίσουν. Στο μεταξύ, μέσα στη μέρα αναμένεται το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο για την παράταση στο Brexit, να λάβει βασιλική έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Μπόρις μόνος ψάχνει… συμμάχους

Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα με την υπουργό Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ, να υποβάλει αργά το βράδυ του Σαββάτου την παραίτησή της, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι διέπραξε μια «επίθεση στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατία» εκδιώχνοντας τους «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές.

Όλα αυτά τη στιγμή που έχει παρατήσει τον Τζόνσον ακόμα και το… αίμα του, με τον αδερφό του Τζο Τζόνσον ότι εγκαταλείπει την θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και τη βουλευτική του έδρα διαφωνώντας με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.