Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η φωτιά που ξέσπασε περίπου μισή ώρα μετά τις δύο τα ξημερώματα σε πευκόφυτη δασική έκταση στο Λιβίσι Νέας Μάκρης, θέτοντας σε συναγερμό ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Η εικόνα που παρουσιάζει το μέτωπο τις πρώτες πρωινές ώρες είναι σαφώς καλύτερη, με την φωτιά όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο είναι σε εγρήγορση λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε το γεγονός πως με το πρώτο φως της ημέρας επιστρατεύτηκαν -εκτός από τις επίγειες δυνάμεις- εννέα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τη μεγάλη πυρκαγιά δεν κινδυνεύει πλέον κατοικημένη περιοχή. Οι Αρχές ήταν σε ετοιμότητα για σχέδιο εκκένωσης των περιοχών, κάτι πάντως το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί.

Η αναστάτωση πάντως στους κατοίκους της περιοχής ήταν μεγάλη, με τους ίδιους να περιγράφουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, καθώς η φωτιά έφτασε στα 300 μέτρα από σπίτια τους.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλέον βρίσκεται σε δασική έκταση.

Πλέον, εκεί που στρέφονται οι Αρχές είναι να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, με τις πρώτες ενδείξεις πάντως από όλες τις πλευρές να κάνουν λόγο για εμπρηστική ενέργεια.

Αυτό υποστηρίζουν εμμέσως τόσο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, όσο και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και κάτοικοι. Η ώρα που ξέσπασε η φωτιά, καθώς και το διπλό μέτωπο μέσα σε λίγα λεπτά, ενισχύουν αυτό το σενάριο.

Βελτιωμένη εικόνα – Σε εγρήγορση η Πυροσβεστική

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι βελτιωμένη, μετά τη συνδρομή των εναέριων μέσων, αλλά και την εξασθένιση των ανέμων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 10 το πρωί θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο – Κλειστοί δρόμοι

Στο σημείο επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 44 οχήματα και επτά πεζοπόρες ομάδες, υδροφόρες της περιφέρειας και ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, οχήματα εθελοντών πυροσβεστών και η Ελληνική Αστυνομία.

Από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές αποφάσισαν τη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα της περιοχής.

Ειδικότερα, διακοπές γίνονται:

  • Στην οδό Αγίας Μαρίνας από τη Λεωφόρο Μαραθώνος
  • Στην οδό Σπύρου Λούη από τη Λεωφόρο Μαραθώνος
  • Στην οδό Περιπάτου από την Σπύρου Λούη

Θα αυξηθούν οι άνεμοι

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι θα ενταθούν τις επόμενες ώρες, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η ένταση της φωτιάς άμεσα.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε νωρίς τα ξημερώματα στην οδό Περιπάτου στην Νέα Μάκρη.Οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν σχεδόν να την οριοθετήσουν πριν το ξημέρωμα.Συμμετέχουμε στην κατάσβεση με ένα όχημα και 3 εθελοντές.

Δημοσιεύτηκε από Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου στις Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Χτύπησαν οι καμπάνες

Η μεγάλη πυρκαγιά κινείται παράλληλα με τα καμένα του Νέου Βουτζά, ενώ σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Μαραθώνα, τόσο στο Βουτζά όσο και σε άλλες περιοχές χτύπησαν προληπτικά οι καμπάνες ώστε οι πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο είχαν ενημερωθεί ενημερωθεί ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και το Λύρειο ίδρυμα.

Πατούλης: Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νέα Μάκρη.

«Δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής πρέπει να διερευνήσει το τι έχει συμβεί».

Έκτακτο! Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Λιβίσι στην νέα Μακρή.. Μάχη των πυροσβεστών να περιοριστεί.. Μεγάλη προσοχή σε όσους βρίσκεστε στην περιοχή ή κατευθύνεστε προς τα εκεί.. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κινδυνέψουν άνθρωποι απόψε..

Δημοσιεύτηκε από Γίνε Παράδειγμα στις Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Χαρδαλιάς: Η έβδομη πυρκαγιά σε εννέα ημέρες στην περιοχή

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε από νωρίς στην περιοχή της Νέας Μάκρης, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Στις δηλώσεις το, το πρωί της Πέμπτης ανέφερε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή:

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, που ξεκίνησε στη Νέα Μάκρη στις 2.17 τα ξημερώματα της Πέμπτης, πίσω από τον Άγιο Εφραίμ. Μετά από 10 λεπτά, εκδηλώθηκε και δεύτερο μέτωπο. Κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, η πυροσβεστική, οι δήμοι η περιφέρεια. Είχαμε μια συντονισμένη προσπάθεια. Απομακρύναμε προληπτικά ανθρώπους από τα σπίτια τους, κοντά στο πρώτο μέτωπο.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 9 εναέρια, επίγειες δυνάμεις υδροφόρες, μηχανήματα του στρατού και του δήμου Μαραθώνα, αλλά και από την περιφέρεια Αττικής.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε πως αυτή είναι η έβδομη φωτιά στην περιοχή σε 9 μέρες Έχουμε ήδη στείλει εγκεκριμένα κλιμάκια στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Η φωτιά είναι σε ύφεση, παραμένουμε όμως στο σημείο, καθώς έχουμε αυξημένες ριπές ανέμων και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Είμαστε σε επιφυλακή».

Για ξεκάθαρο εμπρησμό μιλά ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Νίκος Σπάης, αναφερόμενος στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νέα Μάκρη.

Όπως είπε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, το διπλό μέτωπο, που βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο, αλλά και η ώρα που ξέσπασε η φωτιά, «δεν αφήνουν άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού».

Σύμφωνα με τον κ. Σπάη, «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, είτε από κηλίδωση είτε από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».