Στον προορισμό τους, στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς, κατέφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας, οι πρόσφυγες από τη Μόρια.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Γιαγλή, από το DRC (Danish Refugee Council), που υποστηρίζει την διαχείριση του συγκεκριμένου camp, έχουν ήδη στηθεί 200 σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους νεοαφιχθέντες.

«Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, λόγω των αυξημένων ροών που έχουν δημιουργήσει μια επείγουσα κατάσταση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαγλής, σημειώνοντας πως εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτός είναι ο χώρος  στο Κιλκίς που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μόρια

Πρόκειται για έναν καταυλισμό που στήθηκε από το 2016 και έχει χωρητικότητα 800 περίπου ατόμων ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα.

Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού, ήδη προβαίνουν στις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο με κάποιες επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη.

Επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη στο καμπ.

Παράλληλα έχει γίνει εγκατάσταση και για την υδροδότηση του καταυλισμού.

Δήμαρχος Λέσβου: Συμφωνούμε με το ΚΥΣΕΑ, αρκεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μίλησε στην εκπομπή One Line ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης για την αποσυμφόρηση του νησιού μετά τη μεταφορά προσφύγων από τη Μόρια στη Βόρεια Ελλάδα. «Λόγω της αυξημένης εισόδου μεταναστών στο νησί της Λέσβου, η κατάσταση είναι δύσκολη.

Με την τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ φαίνεται πως υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα», δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

Για τα κέντρα υποδοχής στο νησί, υπογράμμισε πως λειτουργούν ως «υγειονομική βόμβα», ενώ για τις καθυστερήσεις σχετικά με τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου εξέφρασε την άποψη πως η πολιτική βούληση δεν ήταν έντονη, οι αγκυλώσεις ήταν μεγάλες και οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες.

Δήλωσε σύμφωνος με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, αρκεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Θα επιμείνουνε έτσι ώστε το νησί να επανέλθει στην κανονικότητα. Δεν είναι δυνατόν 12.500 μετανάστες να φιλοξενούνται στο νησί της Λέσβου. Το γεγονός από μόνο του εγκυμονεί κίνδυνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

125 νέες αφίξεις στη Λέσβο

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Στο συγκεκριμένο νησί, μόνο τον Αύγουστο, έφτασαν πάνω από 6.500 άτομα, ενώ ροές υπάρχουν και προς άλλα νησιά, τόσο του βορειοανατολικού Αιγαίου όσο και των Δωδεκανήσων. Οι αριθμοί αυτοί, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνονται και στις εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς ούτε τους μισούς.

Κουμουτσάκος: Σε δύο φάσεις η αποσυμφόρηση στη Μόρια

Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ αναφέρθηκε στην επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, σημειώνοντας πως «είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αποσυμφόρησης του νησιού», η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις. «Είναι μια επιχείρηση σύνθετη, δεν είναι απλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν στοιβάζεις ανθρώπους. Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζονται είτε ευάλωτοι είτε έχουν ανοιχτό δελτίο, είτε είναι οικογένειες με παιδιά. Είναι μια επιχείρηση με χειρισμούς λεπτούς και σοβαρούς», εξήγησε.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση που χειρίστηκε πέντε χρόνια το προσφυγικό και παρουσίασε τις εικόνες της Μόριας, της Ειδομένης και το χάος που παραλάβαμε […] να επικρίνει την κυβέρνηση αυτή επειδή στον ενάμιση μήνα που χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα πολλαπλών διαστάσεων δεν είναι -λέει- αποτελεσματική… Δεν είμαστε σοβαροί. Το θράσος και η υποκρισία είναι το τελευταίο πολιτικό κεφάλαιο που τους έχει απομείνει».