Για την σημασία της άρσης των capital controls, το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία και το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μίλησε στην εκπομπή «One Line» o καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος.

«Το κράτος δανείζεται φθηνότερα. Έτσι δημιουργείται σιγά σιγά και το περιθώριο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αιτηθεί την μείωση των πλεονασμάτων. Θα έχουμε πιο ευνοϊκό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής» είπε ο καθηγητής σχετικά με τη σημασία της πτώσης του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων. Ακόμα σχολίασε την άρση των capital controls.

«H χώρα βγαίνει από τη θλιβερή εξαίρεση που εισήλθε το καλοκαίρι του 2015. Το μεγαλύτερο μέρος της άρσης είχε πραγματοποιηθεί. Αλλά η σηματοδότηση της πλήρους άρσης είναι πολύ σημαντική. Στην οικονομία η εμπιστοσύνη έχει μεγάλη σημασία. Η Ελλάδα σταδιακά επιστρέφει στην χορεία των δυτικών, ευρωπαϊκών χωρών».

Για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ανέφερε πως «πρόκειται για μια συνάντηση που θα εδραιώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης με σημαντικό μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Μιλάμε για μια διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία εγγενώς παίρνει χρόνο.

Αναγκαίο βήμα, που θα οδηγήσει, στην εξέταση της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, μάλλον από το 2021» είπε και εξήγησε πως «υπάρχει ένα μπλοκ χωρών που είναι υπέρ της τήρησης των κανόνων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, η ΕΕ δεν αλλάζει πολιτική όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Δεν θέλει να περνάει αυτό το μήνυμα».

Τέλος τόνισε ποιο είναι το ενδεδειγμένο επενδυτικό κλίμα. «Περιβάλλον σταθερότητας, εξασφαλισμένη καλή σχέση με τους θεσμούς και μια κυβέρνηση που να καλωσορίζει τις επενδύσεις. Αυτό θέλουν οι επενδυτές. Η κυβέρνηση δείχνει τα ανάλογα σήματα γραφής, παρά το μικρό χρονικό διάστημα» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr