Με αφορμή την υπόθεση με τις αμπούλες γέλιου, που εντόπισαν χθες Δευτέρα οι τελωνειακές αρχές, ειδικοί από το Γενικό Χημείο του Κράτους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επεσήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο, Πρωτοξείδιο του αζώτου, Νιτρώδες οξείδιο) το οποίο αναφέρεται και ως «αέριο γέλιου» ή «ιλαρυντικό αέριο» (laughing gas, Hippy Crack), είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με μια πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση.

 Οι προβλεπόμενες χρήσεις του είναι ενδεικτικά:

1. Ως αναισθητικό και αναλγητικό.

2. Ως πρόσθετο τροφίμων (Ε942).

3. Ως οξειδωτικό: για την αύξηση της ισχύος της μηχανής αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αναμιγνυόμενο με το εισαγόμενο στη μηχανή καύσιμο.

*Χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς-επικινδυνότητα:

Οι ευφορικές ιδιότητες του υποξειδίου του αζώτου, έχουν οδηγήσει από πολύ νωρίς στη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το αέριο διοχετεύεται σε μπαλόνια, από όπου και εισπνέεται από τον χρήστη. Υπό το πρόσχημα της πώλησης ανταλλακτικών φυσίγγων για συστήματα διανομής κρέμας σαντιγί, διακινούνται στο εμπόριο ανταλλακτικά- φύσιγγες για χρήστες υποξειδίου του αζώτου για σκοπούς διασκέδασης.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι ασφυξιογόνο αέριο, καθώς εκτοπίζει το οξυγόνο στην περίπτωση διαρροής του σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η εισπνοή του αερίου γέλιου ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, καθώς και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χρήστη.

Επισημαίνεται ότι το υποξείδιο του αζώτου δεν υπάγεται στις εθνικές διατάξεις περί ναρκωτικών.