Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών πρόκειται να αναλάβει η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Μπορεί η είδηση να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού -πιθανότατα η ανακοίνωση να γίνει την επόμενη εβδομάδα-, έγκυρες πηγές, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι αυτή είναι η επιλογή της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Με τις αντικαταστάσεις δε στους διευθυντικούς θώκους των οργανισμών να επισπεύδονται από το υπουργείο Πολιτισμού η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα. Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και η τοποθέτηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ποια είναι η Κατερίνα Ευαγγελάτου

Kόρη του σπουδαίου σκηνοθέτη, μεταφραστή, καθηγητή, ακαδημαϊκού και ιδρυτή του Αμφιθεάτρου, Σπύρου Ευαγγελάτου, αλλά και της αξέχαστης πρωταγωνίστριας του θεάτρου Λήδας Τασοπούλου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο θέατρο.

Το ιστορικό «Αμφιθέατρο» της Πλάκας ήταν το δεύτερο σπίτι της. Ήταν, λοιπόν, κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να γοητευθεί και εκείνη από το σανίδι, επιλέγοντας μάλιστα το δύσκολο μονοπάτι της σκηνοθεσίας.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μουσική (πιάνο-κιθάρα) στο Ελληνικό Ωδείο.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές της είναι στην Σκηνοθεσία Θεάτρου (Master of Arts), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση, αλλά και στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας (σκηνοθετικό τμήμα).

Το Δεκέμβριο του 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού για τη σκηνοθεσία της στα έργα «Wolfgang» (2008) και «Η Λέσχη της αυτοκτονίας».

Το Σεπτέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά τη διετία 2009-2011.

Στο ΑμφιΘέατρο για μια σεζόν

Το «Αμφι-Θέατρο» που ίδρυσε ο Σπύρος Ευαγγελάτος είναι μία από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας και σφράγισε τη θεατρική ιστορία του τόπου από την μεταπολίτευση.

Ιδρύθηκε το 1975 και ανέστειλε τη λειτουργία του το 2011. Στην οδό Αδριανού 111 στην Πλάκα στεγάστηκε από το 1985 έως το 2011 και αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό.

Φέτος, οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμό του, η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τους συνεργάτες της κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία της ιστορικής σκηνής, μόνο για την παραγωγή του «Άμλετ» και μόνο για μία σεζόν, όπως αναφέρει η Lifo που παραθέτει και χαρακτηριστικές δηλώσεις της κυρίας Ευαγγελάτου για το πώς ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, αλλά και πώς την αντιλαμβάνεται:

«Η σκηνοθεσία δεν ήταν μονόδρομος με έναν εύκολο τρόπο, αλλά ήταν επί της ουσίας, δηλαδή υπήρχε και μέσα μου», έχει πει στο παρελθόν. «Νομίζω ότι σκηνοθέτης που δεν είναι αυστηρός, δεν έχει λόγο ύπαρξης (…) Ο σκηνοθέτης δεν είναι κάποιος που κάνει τις χάρες των άλλων. Αυτό έχει παρεξηγηθεί λίγο».