Δραματική είναι η κατάσταση στην Εύβοια όπου εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, με τις φλόγες να κινούνται προς τα Ψαχνά.

Το έργο των πυροσβεστών αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, λόγω ανέμων που πνέουν στην περιοχή και προκαλούν διαρκείς αναζωπυρώσεις, αλλά και της χαμηλής ορατότητας λόγω πυκνού καπνού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχώρησε και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί αγροικίες και αυτοκίνητα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στο πώς θα αποτρέψουν η φωτιά να φτάσει στον οικισμό Ψαχνά. Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ στα Ψαχνά, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα, όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης

Παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας –με τη συνδρομή αεροσκαφών από Ιταλία και Κροατία– η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιούν σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς.

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα, όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά στη διάρκεια της νύχτας.

Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με προγνώσεις μετεωρολόγων, κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα, θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον περιορισμό της φωτιάς σε κάποια σημεία, έτσι ώστε το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων να μπορέσουν να την σβήσουν.

«Το βράδυ είναι σύμμαχος, το 80% των πυρκαγιών τις αντιμετωπίζουμε το βράδυ» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος.