Επικεφαλής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος αναλαμβάνει ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, καθώς αποδέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Αποστολή της επιτροπής θα είναι η άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη μείωση του καπνίσματος και την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Το πλούσιο βιογραφικό του Παναγιώτη Μπεχράκη

Ο Παναγιώτης K. Μπεχράκης, MD, PhD (McGill), F.C.C.P. είναι Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, τ. Αν. Καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Adjunct Professor of Harvard University, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας του καπνίσματος και του Καρκίνου του Πνεύμονος

Μάλιστα ο Παναγιώτης Μπεχράκης είναι ιατρός και κάτοχος τριών ειδικοτήτων στην Παθολογία, την Πνευμονολογία και την Εντατική Θεραπεία

Εργάζεται ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, Διευθυντής του Ερευνητικού εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Σε διεθνές επίπεδο, ο κ.Μπεχράκης είναι focal point του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το κάπνισμα στην Ελλάδα, Συντάκτης του περιοδικού Tobacco Prevention and Cessation και Επικεφαλής του Joint Action for Tobacco Control προγράμματος στην Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο γενικός στόχος είναι να υποστηριχθεί η εφαρμογή της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού σε όλα τα 28 ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Σε Εθνικό επίπεδο, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επί 10 και πλέον έτη καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για 13 συναπτά ετή.

Τέλος, με παλαιότερη Υπουργική απόφαση, υπήρξε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας.

Έχει περισσότερες από 150 διεθνείς πλήρεις δημοσιεύσεις και περισσότερες από 300 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια με 4 βραβεύσεις καθώς και περισσότερες από 2900 αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία.

Μπεχράκης στο One Channel: Μείωση καπνίσματος κατά 33% μέσα σε 5 χρόνια

Σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο σχολίασε καταρχάς πως «έπαψε ο Έλληνας να είναι θεριακλής» και εκτίμησε πως «θα υπάρξει κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου» μια και «παρατηρείται αλλαγή νοοτροπίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε πολλά μέρη εφαρμόζεται ο νόμος από την καρδιά και τη θέληση του Έλληνα, όχι λόγω των ελεγκτικών μηχανισμών» και πρόσθεσε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που λέει ότι «μεταξύ 2009-2014 μειώθηκε το κάπνισμα κατά 33% στις ηλικίες 16-24».

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού  νόμου

Από την πρώτη στιγμής ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η μείωση του καπνίσματος και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμο είναι για εκείνον και την κυβέρνηση μείζονα προτεραιότητα.

Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Κατά την διάρκεια σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια, όπως τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Τα πρόστιμα-φωτιά

  • Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
  • Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  • Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
  • Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  • Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώστον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
  • Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.