Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά είναι πιο πιθανό να γίνουν συνομιλίες για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup Χανς Φάιλμπριφ από το συνέδριο του Economist.

Όπως είπε, για την ώρα δεν βλέπει τον χώρο για να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει για πάντα. Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη. Αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, συμπλήρωσε.

Οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και για να τους μειώσει κανείς θα πρέπει προηγουμένως να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη, τόνισε ο Χανς Φάιλμπριφ.

Μιλώντας στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, στο Λαγονήσι, ο Ολλανδός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι τώρα η ώρα να συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης στο προσεχές μέλλον.

«Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, κάντε αυτά που πρέπει, και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει. Για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φάιλμπριφ πρόσθεσε ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι «δεν είναι τιμωρία για την Ελλάδα». Αντιθέτως, «στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, είναι για το καλό της».

Ο πρόεδρος του EwG σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, παραμένουν οι προκλήσεις όπως τα κόκκινα δάνεια, τα οποία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Χουλιαράκης: Χαμηλότερα πλεονάσματα μόνο με γενναία ελάφρυνση χρέους

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Γιώργος Χουλιαράκης παρέθεσε μια άλλη προϋπόθεση που θα μπορούσε να εξασφαλίζει στόχους για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως ανέφερε, οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, που αρχικά ήταν 4,5% του ΑΕΠ.

«Στη συνέχεια τους υπερβήκαμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε.

Η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης χρειάζεται καλό δημογραφικό, καινοτομία, μεταρρυθμίσεις, κράτος, δικαιοσύνη.