Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη» και ότι «μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Nτόλμαν μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτήρισε επίσης υψηλή την ανεργία, ενώ σημείωσε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει, πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι οι πολιτικές στην αγορά εργασίας είναι άκαμπτες.

Εκτίμησε δε ότι θα χρειαστεί μια 10ετία για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα.

Ανέφερε πάντως πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα, ήπια επιστροφή της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης, εκτιμώντας πως μακροχρόνια θα υπάρχει βελτίωση των μεγεθών.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, «που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη», χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εκτίμησε, επίσης, ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Για μεγαλύτερη ανάπτυξη χρειάζεται, όπως είπε, καλύτερο μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας, τραπεζικός δανεισμός φιλικός για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού.

Ο κ. Ντόλμαν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τραπεζών αναφέροντας πως παραμένουν ελλειμματικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σημαντικό πρόβλημα και οι πιστώσεις μειώνονται.