Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες για να διασώσουν ανθρώπους καθώς η κακοκαιρία σάρωσε την Αχαΐα και την Ναυπακτία. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε κέντρο διασκέδασης όπου εμφανιζόταν γνωστή τραγουδίστρια, ενώ άλλοι 113 απεγκλωβίστηκαν από υπόγεια κτιρίων, κάμπινγκ και οχήματα.

Στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στο ύψος του χειμάρρου στο Δρέπανο, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και φερτών υλικών έκλεισε η Γέφυρα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν περισσότεροι από 1.000 θαμώνες νυχτερινού κέντρου διασκέδασης που λειτουργεί στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 5 οχήματα προκειμένου να κόψουν μπάρες και να επιτευχθεί η εκτροπή των οχημάτων στη Νέα Εθνική οδό προς Πάτρα.

Στην περιοχή των Μποζαΐτικων και του Αγίου Βασιλείου χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για απεγκλωβισμούς και άντληση υδάτων, ενώ δύσκολες ώρες πέρασαν και οι κάτοικοι στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή λόγω της ασταμάτητης βροχόπτωσης.

Απεγκλωβισμοί πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στην Ιονία Οδό και συγκεκριμένα, στο ύψος της Κλόκκοβας.

Το νερό που έπεσε ήταν τόσο πολύ ώστε για αρκετή ώρα έκλεισε μέχρι και η Ιονία Οδός στο ύψος του Πλατανίτη με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται λίγο πριν τις 7 το πρωί. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, η τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην κατευθύνονται στην Ιονία Οδό.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ιονία Οδό έχει αποκατασταθεί πλήρως και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα. Κανονικά διεξάγεται και η κυκλοφορία στη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή και τα συνεργεία κάνουν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, προσθέτοντας ότι «οι πυροσβέστες κάνουν υπερπροσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα», παράλληλα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην «Ιονία» οδό, και συγκεκριμένα στο τούνελ της Κλόκοβας, ο περιφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι είχαν εγκλωβιστεί περίπου οκτώ αυτοκίνητα, αλλά όπως πρόσθεσε, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό τους.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη και διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, ενώ όσον αφορά τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, είπε ότι με την βοήθεια μηχανημάτων άνοιξαν οι παράπλευρες μπάρες ανάμεσα στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και την παλαιά εθνική οδό κι έτσι μπορέσαμε να διώξουμε τα αυτοκίνητα.

Κινδύνεψαν άνθρωποι

Περίπου 55 άτομα που κινδύνευαν εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων διέσωσε σήμερα τα ξημερώματα η Πυροσβεστική υπηρεσία στον Πλατανίτη Ναυπάκτου, στον Αγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, στην Μακύνεια και στην «Ιονία» οδό.

Μάλιστα η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αφού στις παραπάνω περιοχές επιχείρησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα 80 πυροσβέστες με 32 οχήματα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και δύο σωστικές λέμβοι της 6ης ΕΜΑΚ.

Ειδικότερα στην περιοχή του Πλατανίτη Ναυπάκτου παρουσιάστηκε αύξηση της στάθμης των ομβρίων υδάτων και πραγματοποιήθηκαν διασώσεις και αντλήσεις. Οι πυροσβέστες μετέφεραν δύο άτομα από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καθώς και έξι άτομα από υπόγεια κατοικιών σε υψηλότερους ορόφους. Επίσης ακόμη 20 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Στον Αγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα από κάμπινγκ σε ασφαλές σημείο, ενώ στην γειτονική περιοχή της Μακύνειας διασώθηκαν τρία άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτι.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί σε τούνελ της «Ιονίας» Οδού, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 20 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Τέλος, στην περιοχή του Δρεπάνου Αχαΐας, όπου είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες θαμώνες κέντρου διασκέδασης, η Πυροσβεστική μετέφερε 58 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ στην επιχείρηση απεγκλωβισμού πήραν μέρος 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Πού θα χτυπήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε η Πυροσβεστική μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός, σήμερα Κυριακή.

Στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο Ιόνιο, η Ηπειρος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανώς η δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα μέχρι τις βραδυνές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 4 ή ανατολικοί 5 μποφόρ που θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι καταιγίδες θα επιμείνουν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και βαθμιαία θα επηρεάσουν νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται, ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Ο καιρός από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ που θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 4 και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ που στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τι πρέπει να προσέχετε

Υπενθυμίζεται ότι σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες θα πρέπει:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν, ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και την αλιεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

-Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

-Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα, μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.