Δικαιώθηκαν, όπως όλα δείχνουν, οι εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής πως η αιτία και των τριών πυρκαγιών στην περιοχή ανάμεσα σε Κύμη και Αλιβέρι στην Εύβοια ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη την Πέμπτη, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ένας 64χρονος Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14.15, το μεσημέρι.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα Παρασκευή ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. Καθώς ήταν ημέρα για την οποία υπήρχε προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με σαφείς προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για θερμές εργασίες εν υπαίθρω, θα κρίνει ο Εισαγγελέας αν θα αποδοθεί κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης και μαίνεται σε οκτώ μέτωπα, έχει αφήσει πίσω της εικόνες καταστροφής.

Μιλώντας στο One Channel ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θάνος Καρακάντζας, εξέφρασε τη αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ώρες θα αναχαιτιστεί η μεγάλη φωτιά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο, όπως είπε, η πυρκαγιά ευνοείται από αυτούς που τη στροβιλίζουν εξαιτίας του ότι μπροστά είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα το μεγάλο μέτωπο είναι σε ύφεση και μειώνεται ο κίνδυνος να περάσει η πυρκαγιά στο χωριό, στο οποίο μάλιστα δεν υπάρχουν κάτοικοι. Διευκρίνισε δε, πως τα διαμερίσματα από τα οποία έχει περάσει η πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν.

«Η μάχη είναι σε εξέλιξη. Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Μιλάμε για τρεις φωτιές με οκτώ μέτωπα» υπογράμμισε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο οποίος βρίσκεται από τη νύχτα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό από τα οκτώ μέτωπα τα έξι είναι σε καλή κατάσταση, καθώς οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία τους. Τα δύο μέτωπα στον Γαβαλά «θέλουν ακόμη πολλή προσοχή» τόνισε ο ίδιος.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την καταγραφή της καταστροφής

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση και κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η  Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Εύβοιας (Δήμος Κύμης-Αλιβερίου), προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση πάνω από το χωριό Αυλωνάρι.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται δωρεάν.

Στο νοσοκομείο πέντε άτομα

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. «Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει πάντως το πρωί της Παρασκευής πως οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο.