Η ανακάλυψη του πτώματος ενός άνδρα, πιθανότατα ενός παράτυπου μετανάστη, που έπεσε από αεροπλάνο της Kenya Airways το οποίο βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έχει προκαλέσει σοκ στη συνοικία όπου εντοπίστηκε, αναφέρει σήμερα ο Τύπος της Βρετανίας.

Το θύμα έπεσε την Κυριακή στον κήπο ενός σπιτιού στο Κλάμπχαμ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, όπου ένας άνδρας έκανε ηλιοθεραπεία, διηγήθηκε γείτονάς του τον οποίο επικαλείται το Press Association.

Ο γείτονας πρόσθεσε ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και κοίταξε από το παράθυρο.

«Αρχικά πίστεψα ότι ήταν ένας άστεγος που κοιμόταν στον κήπο», εξήγησε. «Φορούσε τα ρούχα του. Κοίταξα πιο προσεκτικά και είδα ότι υπήρχε αίμα σε όλους τους τοίχους του κήπου», περιέγραψε. «Αμέσως κατάλαβα ότι είχε πέσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γείτονάς του, στον κήπο του οποίου προσγειώθηκε ο άνδρας, ήταν «αναστατωμένος». «Έκανε ηλιοθεραπεία και ένας άνδρας έπεσε ένα μέτρο μακριά του», εξήγησε.

Το ατύχημα συνέβη μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα πολυσύχναστο πάρκο.

Το πτώμα έπεσε στο έδαφος με τόση δύναμη που προκάλεσε τρύπα στο γρασίδι και στα πλακάκια του κήπου, όπως δείχνει η φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα The Sun.

«Ένας από τους λόγους που το πτώμα ήταν άθικτο ήταν ότι είχε γίνει σαν παγοκολώνα», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε: «Μίλησα (με τις αρχές στο) Χίθροου και μου είπαν ότι αυτό συμβαίνει μία φορά στα πέντε χρόνια. Και άλλος άνδρας στο παρελθόν είχε παγώσει όπως αυτός, είχε γίνει σαν παγοκολώνα».

Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται «για έναν λαθρεπιβάτη ο οποίος έπεσε την ώρα της προσγείωσης», όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Σκότλαντ Γιάρντ. Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, στον χώρο του συστήματος προσγείωσης βρέθηκαν μια τσάντα, νερό και μερικά τρόφιμα, εξήγησε η αστυνομία.

Η πτήση της Kenya Airways από το Ναϊρόμπι στο Λονδίνο πέρασε πάνω από το σπίτι αυτό λίγο μετά τις 15:30 την Κυριακή, αφού είχε κατέβει σε ύψος 3.500 ποδών καθώς προετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί γύρω από το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.

Το 2012 το πτώμα ενός άνδρα από τη Μοζαμβίκη εντοπίστηκε στο πεζοδρόμιο στο Ιστ Σιν, νότια του Λονδίνου, αφού έπεσε από πτήση της British Airways η οποία είχε αναχωρήσει από την Αγκόλα.

Τρία χρόνια αργότερα ένα άλλο πτώμα εντοπίστηκε στη στέγη ενός καταστήματος στο Ρίτσμοντ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, αφού έπεσε από αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Γιοχάνεσμπουργκ- Χίθροου.

Ο Άλαστερ Ρόζενσαϊν, σύμβουλος αεροπλοΐας και πρώην πιλότος, επέκρινε «την απουσία μέτρων ασφαλείας σε κάποια αεροδρόμια» και «την παράτυπη μετανάστευση» για τα περιστατικά αυτά.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων «η μεγάλη πλειονότητα των λαθρεπιβατών πεθαίνει» εξαιτίας της απουσίας οξυγόνου και των πάρα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ