Μεγάλη ποσότητα, περίπου 1.400.000 «captagon», το επωνομαζόμενο ως χάπι των τζιχαντιστών, έχουν εντοπιστεί έως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, σε παλέτα κοντέινερ στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στις εγκαταστάσεις της PCT στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι έρευνες πραγματοποιούνται σε τρία κοντέινερ, τα οποία έχουν κριθεί ως ύποπτα, από στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και των αρμόδιων υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μάλιστα, τα χάπια ήταν «καμουφλαρισμένα» με διάφορα αντικείμενα προκειμένου να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές Αρχές.

Το κοντέινερ, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, έφερε 20 παλέτες και στην πρώτη παλέτα υπήρχαν τα χάπια των τζιχαντιστών. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί στα άλλα δύο κοντέινερ.

Τα τρία εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από το λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία με προορισμό την Κίνα. Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη των διωκτικών Αρχών το κοντέινερ με τα χάπια captagon θα ξεφορτώνονταν σε άλλο λιμάνι κατά την πορεία του πλοίου.

Μετά το τέλος των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τα ευρήματα.

Τι είναι το «captagon»

Το «captagon» είναι ένα από τα ονόματα του ναρκωτικού «συνθετική υδροχλωρική φαινεθυλλίνη». Αρχικά, το captagon ήταν νόμιμο φάρμακο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο θεραπείας για την ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα (ADHD) και τη ναρκοληψία,

Ωστόσο, κατέστη παράνομο στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1980, όταν η εθιστικότητά του έγινε εμφανής.

Το captagon ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αμφεταμινών. Τα συγκεκριμένα ναρκωτικά παρασκευάζονται από τον άνθρωπο και συνδέονται με φυσικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη.

Όταν ένας άνθρωπος πάρει την ουσία, ο μεταβολισμός του «διαλύει» το φάρμακο σε αμφεταμίνη και θεοφυλλίνη, μια ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες γύρω από τους πνεύμονες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών και επίσης έχει ισχυρή καρδιοτονωτική λειτουργία.

Η αμφεταμίνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την εγρήγορση και τις φυσικές λειτουργίες. Χ